Een nadere blik: nokvolgers en jukwielen

- Oct 09, 2019-

Een nadere blik: nokvolgers en jukwielen


Nokvolgers en nokvolgerlagers zijn essentiële componenten in veel industriële bewerkingen met transportbanden of procesoverdrachtslijnen. Gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder stroomopwekking , metaalverwerking , verpakking, voedselverwerking , transport , automatisering en recreatie , kunnen nokvolgers eenvoudig worden gemonteerd en zijn ze geschikt voor vele nokken- of looproltoepassingen met matige belastingen en schok.

Correct gebruik van nokvolgerlagers zorgt voor optimale prestaties en een lange levensduur. Dit type rollager, ontwikkeld om de standaard lager- en boutconfiguratie te vervangen, is ontworpen om efficiënter, betrouwbaarder en aanzienlijk gemakkelijker te onderhouden te zijn dan hun voorgangers. Bij Emerson Bearing hebben we de expertise om u door het proces te leiden van het kiezen van de juiste lagers voor uw specifieke behoeften.

Dus wat zijn nokvolgers?

Nokvolgerlagers zijn een gespecialiseerd rollager of naaldlager ontworpen om nokken of sporen in een breed scala aan bewegingssystemen te volgen. Als een soort anti-wrijving naaldlager, bestaat hun constructie uit een zwaardere buitenring met naaldrollen, waardoor nokvolgers soepel kunnen werken in een bepaalde toepassing. De lagers zijn ook afgedicht om verontreiniging te voorkomen en smering te behouden. Nokvolgerlagers bieden hoge dynamische en statische belastbaarheid in een compact ontwerp.

Camm Follower.jpg Bij het kiezen van een nokvolger zijn er veel opties om te overwegen op basis van wat voor soort taak ze zullen worden gebruikt en de specifieke gewichten en snelheden die nodig zijn. De twee hoofdtypen zijn jukrollen en noprollen. Jukrollen worden meestal gebruikt in toepassingen met zwaardere totale belastingen, waarbij standaardomstandigheden de mogelijkheden van nokvolgers van het noptype overschrijden. Ze vereisen wel een gaffel of op een as gemonteerde installatie, die ondersteuning aan beide zijden van de nokvolger biedt en het gebruik van een zeer sterke pen mogelijk maakt.

De andere populaire stijl van nokvolger, de stijl van de noppen, zorgt daarentegen voor het gemak van een draadnagel voor montage en nasmering. Zowel de nop- als jukstijl zijn verkrijgbaar in standaard- of heavy-duty-varianten. Ze zijn ook verkrijgbaar met de toegevoegde optie van gekroonde buitenringen, die kleine hoeveelheden verkeerde uitlijning tussen de nokvolger en de baan of nok compenseren, waardoor hoekbelasting van de rol wordt voorkomen en de drukbelasting op het lager wordt verminderd. Voor zowel tapeind- als jukrollen biedt de rollagerstijl dezelfde envelopafmetingen als oudere naaldrolontwerpen, maar zorgen voor hogere snelheden en de mogelijkheid om axiale belastingen en grotere verkeerde uitlijning te verwerken. Het belangrijkste is dat ze extreem duurzaam zijn en toch gemakkelijk te onderhouden zijn. Elk van deze stijlen is verkrijgbaar in roestvrij staal en met 'massief blauw' waar traditioneel chroom niet optimaal is.