Hoekcontactkogellagers

- Jul 02, 2019-

Hoekcontactkogellagers

Er zijn veel verschillende soorten lagers en kogellagers, maar deze week gaan we ons richten op hoekcontactkogellagers. Deze lagers worden beschreven als bevattende binnen- en buitenringbanen die ten opzichte van elkaar zijn verplaatst met de richting van de lageras.

Hierdoor kunnen deze lagers gecombineerde belastingen opnemen, bijvoorbeeld gelijktijdig werkende radiale en axiale belastingen. Hieronder beschrijven we diepere contactkogellagers samen met de verschillende types die beschikbaar zijn en hun toepassingen.

Hoekige lagers

Hoekcontactkogellagers zijn bestand tegen hoge radiaal-axiale belastingen en bereiken hoge snelheden vanwege hun interne ontwerp. Ze kunnen alleen unidirectionele axiale belastingen weerstaan. Dit komt omdat ze om productieredenen asymmetrisch zijn.

Deze lagers worden bijna altijd gemonteerd in een groep met twee of meer tegenovergestelde vooraf geladen eenheden met stijve of elastische afstandhouders. Gewoonlijk zijn beide loopbanen, binnen en buiten, en de ballen gemaakt van chroomstaal.

Wanneer de bedrijfsomstandigheden zwaar zijn, kunnen de lagers keramische kogels hebben die een hybride lager vormen.

Overeenkomsten en verschillen in enkele en dubbele rij hoeklagers

Hierboven werd vermeld dat hoekcontactkogellagers bijna altijd zijn gemonteerd in een groep met twee of meer tegenovergestelde voorgeladen eenheden met stijve of elastische afstandhouders.

Een paar verschillende manieren om dit te doen zou zijn om dubbele rij hoekcontactlagers te gebruiken die enkele economische voordelen kunnen bieden, of je zou een aantal enkele rijlagers kunnen matchen.

Het gebruik van meerdere hoekcontactkogellagers met één rij biedt in veel gevallen betere prestaties en ontwerpflexibiliteit. Het is allemaal gebaseerd op uw discretie en wat het beste werkt in uw situatie.

De grote selectie hoekcontactkogellagers

Er zijn meer dan 550 enkelrijige, hoekige contactlagers beschikbaar met boringen van 10 mm tot 280 mm.

De standaard contacthoeken van afbuiging zijn 15, 20, 25, 30 en 40. Er zijn ook mogelijkheden voor aangepaste hoeken voor speciale toepassingen.

Andere opties zijn keramische en speciale SV30 roestvrijstalen materialen. Deze opties zullen zeker de prestaties maximaliseren.

Hoeklager-serie

Een aantal fabrikanten van hoekcontactlagers heeft drie of meer dimensionale series om grotere snelheden of grotere belastingen mogelijk te maken dan de standaard.

De meest voorkomende serienamen zijn, ISO 18-serie met de hoogste snelheid en de laagste lastlagers, ISO 19-serie met de op een na hoogste snelheid en de tweede laagste lastlagers, ISO 10-serie met de hoogste belasting en op een na laagste snelheid lagers, en ISO 02-serie met lagers met de hoogste belasting en laagste snelheid.

Toepassingen met hoeklagers

Zoals hierboven vermeld, zijn hoekige contactkogellagers geschikt voor toepassingen die een hoge nauwkeurigheid vereisen en hoge prestaties bij hoge snelheid.

Een aantal fietsen gebruikt hoekige lagers in de headsets. Dit komt doordat de krachten op de lagers zowel in radiale als axiale richting zijn.

Hogesnelheidstoepassingen zijn turbines, tandheelkundige apparatuur en straalmotoren.