Basisinformatie over lagers

- Apr 22, 2019-

Basisinformatie over lagers

Om wrijving te verminderen, gebruiken veel machines lagers. De reden hiervoor is dat metaal op metaal contact een grote hoeveelheid wrijving zal produceren. Dit type wrijving zal slijtage aan elk metaal toevoegen en het zal een slijping veroorzaken die het metaal langzaam zal degraderen. Lagers verminderen de wrijving door twee oppervlakken over elkaar heen te laten rollen in plaats van te wrijven.

Een lager bestaat uit een roller of een gladde metalen kogel die tegen een glad buiten- en binnenste metalen oppervlak rolt. De ballen of rollen nemen de grootste last van de belasting op en dit maakt het mogelijk dat het apparaat roteert.

Lagerbelastingen zijn ofwel een stuwkracht of radiale belasting. Afhankelijk van waar het lager zich bevindt, is het een stuwkracht of radiale belasting of een unieke combinatie van beide. Een auto heeft bijvoorbeeld een wiellager dat een radiale belasting produceert bij recht rijden, maar het produceert een stuwkracht wanneer het voertuig een bocht neemt. Dit artikel zal in het kort vijf verschillende soorten lagers beschrijven die in veel industrie├źn gebruikelijk zijn.

Kogellagers

Een kogellager is het meest gebruikelijke type lager dat wordt aangetroffen in veel verschillende soorten machines. Het is geschikt voor zowel stuwkracht als radiale belastingen. Een kogellager wordt vaak een Conrad- of diepe groef-rollager genoemd. Een ring (binnenste) wordt meestal bevestigd aan een as die roteert en de diametergroef (buitenzijde) zorgt voor een ronde loopvlakbaan. De ring (buiten) is bevestigd op een lagerhuis. Elk kogellager is gehuisvest in de race en wanneer er een belasting wordt toegepast, wordt de lading met behulp van de bal overgebracht van de buitenste race naar de binnenste race.

Rechte rollagers

Cilindrische lagers, of rechte rollagers, lopen in cilindrische loopbanen en produceren een hoog radiaal belastbaar vermogen, lage wrijving en hoge snelheden. Een cilindervormig lager is een type rollager. Dit type lager zal over een groter gebied worden verdeeld, waardoor het een grotere belasting aankan.

Sferische rollagers

Een sferisch rollager wordt vervaardigd met 2 rijen tonvormige rollen die in 2 loopbanen lopen. Dit type speciale lagers produceren een bewerking met een verkeerde uitlijning. Ze hebben een hoge laadcapaciteit en zijn zeer robuust. Ze zijn tegenover elkaar geplaatst en paarsgewijs gemonteerd in een lagerhuis.

Kegellagers

Een kegellager is ontworpen om bestand te zijn tegen stuwkracht en radiale belasting. U vindt dit type lager in autohubs. Met een kegelrollager zijn de rollen en ringen taps toelopend in een afgeknotte kegelvorm om tegelijkertijd ondersteuning te bieden voor radiale en axiale belastingen.

Naaldlagers

Een naaldlager is een langwerpig rollend element van het cilindrische type met een kleine diameter. Dit type lagers worden gebruikt in elke toepassing met een beperkte radiale ruimte. Ze worden meestal op lage snelheden gebruikt en zullen daarom oscillerende bewegingen produceren.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar: info@jxtcbearing.com