Lagersluitingen, afdichtingen en schilden

- Dec 24, 2019-

Lagersluitingen, afdichtingen en schermen

Kogel- en rollagers zijn verkrijgbaar met verschillende soorten schilden en afdichtingen. Dit worden gewoonlijk sluitingen genoemd. Sluitingen kunnen de levensduur van de lager verlengen door te voorkomen dat verontreinigingen de kritieke oppervlakken in de lager bereiken en helpen het smeermiddel in de lager te houden. Verschillende soorten sluitingen kunnen op hetzelfde lager worden geleverd. Speciale ontwerpen zijn ook beschikbaar. Hierna volgen beschrijvingen van de meest voorkomende typen die AST kan leveren.

Type ZZS - Verwijderbare contactloze metalen afscherming die met een klikdraad in de buitenring wordt vastgehouden. Dit type schild is vervaardigd uit 300-serie roestvrij staal en is alleen beschikbaar op lagers uit de miniatuur- en instrumentenserie. De maximale bedrijfstemperatuur is 600 ° F. Aangezien er geen contact wordt gemaakt met de binnenring, is er geen merkbare invloed op het koppel of de snelheid en kan de werking worden vergeleken met die van een open lager. De verwijderbare sluiting zorgt voor reiniging en nasmering.

Type ZZ - Niet-verwijderbare, contactloze metalen afscherming die door krimpen of drukken in de buitenring wordt vastgehouden. Dit type schild kan niet worden verwijderd nadat het is geïnstalleerd. Dit type afscherming kan ook worden vervaardigd uit 300-serie roestvrij staal. Op grotere lagers is dit type afscherming vervaardigd uit 1008 of 1010 bandstaal. De maximale bedrijfstemperatuur is 450 ° F. Aangezien er geen contact wordt gemaakt met de binnenring, is er geen merkbare invloed op het koppel of de snelheid en kan de werking worden vergeleken met die van een open lager.

Type 2RS - Gegoten rubberen afdichting. Dit type afdichting is Buna-N gebonden aan een stalen inzetstuk. De afdichting is bevestigd in een groef in de buitenring. Dit type afdichting kan worden verwijderd, maar wees voorzichtig dat u de afdichtlip niet buigt of snijdt. De maximale bedrijfstemperatuur is 240 ° F. Dit type afdichting maakt contact met de binnenring en biedt betere bescherming in vervuilde omgevingen dan een metalen afscherming. Dit resulteert echter in een toename van het koppel en vermindert het maximale toerental van het lager. Bepaalde smeermiddelen en chemicaliën reageren met rubber.

Type 2RU - Gegoten rubberen afdichting, contactloos. Dit type afdichting is Buna-N gebonden aan een stalen inzetstuk. De afdichting is bevestigd in een groef in de buitenring. Dit type afdichting kan worden verwijderd, maar wees voorzichtig dat u de afdichtlip niet buigt of snijdt. De maximale bedrijfstemperatuur is 240 ° F. Dit type afdichting heeft een zeer dunne lip grenzend aan de binnenring maar maakt geen contact. Het biedt betere bescherming dan type ZZ of ZZS, maar zonder de toename van het koppel dat wordt getoond door type 2RS. Bepaalde smeermiddelen en chemicaliën reageren met rubber.

Type 2VS - Gegoten Viton-afdichting. Dit type afdichting is gemaakt van Viton gebonden aan een stalen inzetstuk. De afdichting is bevestigd in een groef in de buitenring. Dit type afdichting kan worden verwijderd, maar wees voorzichtig dat u de afdichtlip niet buigt of snijdt. De maximale bedrijfstemperatuur is 400 ° F. Dit type afdichting maakt contact met de binnenring en biedt betere bescherming in verontreinigde omgevingen dan een metalen afscherming. Dit resulteert echter in een toename van het koppel en vermindert het maximale toerental van het lager. Deze afdichting heeft een uitstekende chemische bestendigheid.

Type TTS - Glasversterkte PTFE-afdichting wordt met een klikdraad in de buitenring vastgehouden. Dit type afdichting kan worden verwijderd, maar wees voorzichtig dat u de afdichtlip niet buigt of snijdt. De maximale bedrijfstemperatuur is 400 ° F. Dit type afdichting maakt contact met de binnenring en biedt betere bescherming in verontreinigde omgevingen dan een metalen afscherming. Dit resulteert echter in een toename van het koppel en vermindert het maximale toerental van het lager. Dit type afdichting vertoont minder koppel dan type 2RS, maar is gevoeliger. Deze afdichting heeft een uitstekende chemische bestendigheid. De code voor een enkele afdichting is TS. Teflon-afdichtingen zijn alleen beschikbaar op bepaalde series lagers.

Het is mogelijk om een combinatie van sluitingen op één lager te krijgen. Een combinatie van afdichting en afscherming, zoals RSZ, kan bijvoorbeeld een verhoogde bescherming bieden tegen verontreinigingen in vergelijking met een dubbele afscherming (ZZ of ZZS). De RSZ-combinatie zou minder koppel vertonen dan een 2RS-configuratie. De zijde van het lager met afdichting zou zo zijn georiënteerd dat deze naar de vervuilde omgeving is gericht.

Andere types:
Op lagers met een grotere boring (boven 10 mm) zijn rubberen afdichtingen van het labyrinttype beschikbaar. Deze lagers hebben ook een groef op de binnenring waar de afdichtlip contact maakt. Dit zorgt voor een effectievere afdichting zonder het koppel te vergroten.

Dubbellip rubberen afdichtingen zijn ook beschikbaar en of normaal van het labyrinttype. Deze zijn effectiever in extreme omgevingen.

Viltafdichtingen - De viltafdichting bestaat uit twee metalen platen die in de buitenring van het lager zijn bevestigd. Tussen de twee platen bevindt zich een vilten sluitring. De vilten ring is vóór montage verzadigd in olie en maakt contact met de grond OD van de binnenring. Deze afdichtingen vertonen minimale wrijvingsweerstand.

Gehulde afdichtingen - Deze afdichtingen bestaan uit rubberen afdichtingen die worden vastgehouden door twee stalen doppen of afdekkingen die aan de buitenring zijn bevestigd. Deze soorten afdichtingen kunnen maximaal drie afdichtingen bevatten tussen de twee metalen doppen. Deze worden gebruikt in de meest extreme omgevingen en vertonen een zware weerstand.

Zowel viltafdichtingen als gehulde afdichtingen nemen extra ruimte in beslag en zijn meestal alleen beschikbaar op lagers met een grotere boring.

Vanwege hun constructie zijn afschermingen en afdichtingen meestal niet beschikbaar op kegellagers of hoekcontactlagers. Externe afdichtingen worden normaal in het ontwerp opgenomen voor zware of extreme omgevingen.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com