Lagers voor zware omstandigheden in de textielproductie

- Jan 06, 2020-

Lagers voor zware omstandigheden in de textielproductie

AST-Bearings-Textiel-Manufacturing-Solutions-High-Res Toen een fabrikant van spinapparatuur die in de textielproductie wordt gebruikt, naar JXTC-Bearings kwam met een herhaald probleem met de storing van de apparatuur, vond JXTC-Bearing een oplossing die de lagers tegen vervuiling beschermde.

Een oude klant van JXTC-lagers die rolsamenstellingen produceert voor gebruik in machines die garen spinnen, kwam naar JXIN Lagers met een probleem. De eindgebruiker - diegenen die de rollensamenstellen in hun garenspinmachines gebruikten - werden geconfronteerd met verstoringen. Kleine vezels vervuilden de standaard cataloguslagers die in de rolassemblages (die door onze klant werden geproduceerd) werden gebruikt en die vervolgens in gebreke bleven, wat hun klanten zowel tijd als geld kostte.

Dit kostte de klant op zijn beurt zowel tijd als geld, omdat ze een garantie van twee jaar op hun rollensamenstellen boden, omdat veel van de lagerdefecten plaatsvonden ruim voordat de garantieperiode was verstreken.

Een typische rol heeft urethaan over gegoten op een aluminium huls met een lagerzak aan elk uiteinde of zijkant. De lagers worden meestal gemonteerd met behulp van een lichte perspassing. Deze rollen geleiden en verplaatsen strengen garen terwijl ze in elkaar worden gedraaid en gespoeld. Hoewel de belastingen extreem licht zijn, genereert de oppervlaktesnelheid van de vezelachtige strengen materiaal die over het urethaan gaan fijne deeltjesdeeltjes die in de lucht terechtkomen en vervolgens bezinken op de machine-oppervlakken. De meeste grote fabrieken bedienen tientallen machines en werken 24/7. Uiteindelijk vinden gedroogd puin en kleine vezels hun weg in het lager, wat resulteert in voortijdig falen.

Wanneer het defecte lager vastloopt, stopt de rol abrupt met draaien, snapt het garen en moet de hele machine worden stilgelegd totdat de rol wordt vervangen. Houd er rekening mee dat één spinmachine maar liefst 600 rollensamenstellen (of 1200 lagers) kan bevatten en een storing van een enkele eenheid kan de hele machine off-line brengen.

De klant kon eenvoudig geen significante kostenstijgingen tolereren, dus grote ontwerpwijzigingen doorvoeren was geen optie. JXTC-Bearing moest de lagers specifiek aanpakken.

Vervuiling is een veel voorkomende storingsmodus in lagers. In de hierboven beschreven omgeving zou de normale aanpak zijn om over te schakelen naar een afgedichte lager. Met zo'n lichte, gevoelige lading die continu over hun oppervlak loopt, moest de rolconstructie echter 'vrij' draaien. Als zodanig kon JXTC-Bearing geen afdichting in contactstijl toevoegen, omdat het teveel koppel aan de rol zou toevoegen. Bovendien werden met maar liefst 600 rollen in een machine systeemkoppel en vermogen een probleem.

Na veel vallen en opstaan kwamen de JXTC-lageringenieurs tot een oplossing: ze voegden een kleine, dunne metalen ring toe aan het oppervlak van de binnenring aan elke zijde van het lager. De opstelling diende als een barrière, waardoor werd voorkomen dat vezels door de afschermingsopening binnendringen en zich ophopen, terwijl de lage torsiekarakteristieken van het afgeschermde lager werden gehandhaafd.

De klant heeft de aanpassing een heel jaar getest en uiteindelijk de nieuwe installatie goedgekeurd. Het is uitzonderlijk duurzaam gebleken, terwijl het de verstoringen voor de spinmachines van de eindgebruiker (met een uptime van 90% tot 95%) drastisch vermindert, waardoor de klant met succes aan de productgarantie van twee jaar kan voldoen.

De klant was in staat om deze prestatiewinst te behalen tegen minimale aanvullende kosten, omdat het metalen schild relatief goedkoop was. JXTC-Bearing heeft zelfs een uniek en eigen proces ontwikkeld en was in staat om al het benodigde werk in eigen huis te doen, gebruikmakend van de bouw- en testmogelijkheden.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com