Casestudy: Slow-speed lager op ovenmotor - detectie van storingen met behulp van echografie

- Dec 04, 2019-

Casestudy: Slow-speed peiling op ovenmotor - foutdetectie met behulp van echografie

Lagerinspectie op lage snelheid met echografie

Trillingsanalyse is al lang het instrument bij uitstek om te gebruiken voor lagers en andere roterende apparatuur. Vaker wordt echografie gebruikt in combinatie met trillingsanalyse om technici te helpen de conditie van mechanische middelen te bevestigen.

Vanwege de veelzijdigheid van echografie, als een faciliteit geen robuust trillingsanalyseprogramma heeft, kan echografie worden geïmplementeerd om lagers in een vroeg stadium te detecteren, evenals andere problemen. Als de trillingsanalyse op kwartaal- of maandbasis door een externe dienstverlener wordt uitgevoerd, kan tussentijds echografie worden gebruikt. Dit zal de faciliteit helpen om de toestand van enkele van de meer kritieke activa te kennen voordat de dienstverlener de faciliteit betreedt; daarom kan de tijd van de dienstverlener efficiënter worden gebruikt, omdat de fabriek weet of er prominente problemen zijn met de activa die worden gecontroleerd door echografie. De serviceprovider kan vervolgens prioriteiten stellen op basis van de bevindingen van de echografie.

Een ander scenario waarin ultrageluid kan worden gebruikt als eerste over trillingsanalyse is met de bewaking van lagers met lage snelheid. Lagerbewaking op lage snelheid met echografie is eenvoudiger dan u denkt. Omdat de meeste high-end ultrasone instrumenten een breed gevoeligheidsbereik en frequentie-afstemming hebben, is het mogelijk om naar de akoestische kwaliteit van het lager te luisteren, vooral bij lagere snelheden. In lagers met extreem lage snelheden (meestal minder dan 25 tpm), zal het lager weinig tot geen ultrasoon geluid produceren.

In dat geval is het belangrijk om niet alleen naar het geluid van de peiling te luisteren, maar nog belangrijker om het opgenomen ultrasone geluidsbestand te analyseren in een spectrumanalyse-software, waarbij de nadruk ligt op de tijdgolfvorm om te zien of er afwijkingen aanwezig zijn. Als er "knetterende" of "ploffende" geluiden aanwezig zijn, is er enige indicatie van een misvorming. Bij lagersnelheden boven 25 tpm is het mogelijk om een basislijn decibelniveau in te stellen en de bijbehorende decibelniveau-metingen in de loop van de tijd te trenderen.

Echografie gebruiken om defecte lagers van de ovenmotor te identificeren

Een inspectie met een echografie-instrument werd uitgevoerd op een locatie met een nieuw geïnstalleerde ovendroger. Dit was een grote trommeloven, ongeveer 20 meter lang bij 5 meter breed. Het werd geroteerd door 4 grote motoren, elk met twee grote sets lagers. Deze motoren roteren de oven en roteren met een snelheid van ongeveer 7-10 tpm. Dit betekent dat we het hebben over een geval van extreem langzame lagers, wat meestal een uitdaging is om te inspecteren.

Een ultrasoon instrument werd gebruikt om alle lagers te inspecteren - bijna allemaal gaven ze een mooi en soepel geluid en een 0dB-meting, op één na. Op een van de lagers van deze set vertoonde het ultrasone instrument 2dB in plaats van 0. Ook was het geluid dat via de koptelefoon te horen was anders: het was niet soepel zoals in de andere lagers en het presenteerde een herhaald "kloppend" geluid. Dit gaf de inspecteur een indicatie dat er mogelijk iets mis was met dit specifieke standpunt.

Na de resultaten van de ultrasone inspectie werd een vetmonster genomen om te bevestigen of er schade aan het lager was - in welk geval het vetmonster metaalverontreiniging zou vertonen. De resultaten van de vetanalyse toonden inderdaad de aanwezigheid van metaaldeeltjes aan, wat de schade bevestigt zoals aangegeven door het ultrasone instrument.

De volgende stap was natuurlijk het plannen van een storing om de peiling te vervangen, die in een zeer slechte staat verkeerde, zoals te zien is op de afbeeldingen. Een deel van het buitenras kwam weg toen het werd geopend. Het was ook merkbaar dat een van de rollen 90 graden was verplaatst. De kooi was ook volledig beschadigd.

Echografie en lagers met lage snelheid - de methode

Zoals we kunnen zien, is ultrasone technologie erg handig bij het controleren van de toestand van lagers met lage snelheid, en een ultrasoon instrument / sensor kan onderhoudspersoneel waarschuwen voor storingen, zelfs bij extreem lage snelheden zoals in dit geval.

Met lagers die met normale snelheden draaien, kan ultrasone inspectie worden uitgevoerd door veranderingen in dB-waarden te vergelijken, waarbij wordt vastgesteld dat een lager met een bepaalde waarde boven een decibel-basislijn smering nodig heeft of al in een foutstatus verkeert, afhankelijk van hoeveel decibel er boven is de basislijn.

Met lagers met lage snelheid is het vergelijken van dB-niveaus en het instellen van alarmen niet voldoende: in veel situaties is het verschil in de dB-niveaus niet significant of zelfs niet aanwezig, in welk geval de inspecteur denkt dat er niets mis mee is.

Voor lagers met lage snelheid moet men vertrouwen op de geluidskwaliteit en het geluidspatroon. Hiervoor is het noodzakelijk om een ultrasoon instrument te gebruiken met geluidsopnamemogelijkheden, zoals de Ultraprobe 15000, en vervolgens het geluidsbestand te analyseren met een software voor analyse van het geluidsspectrum zoals de Spectralyzer van UE Systems. Vervolgens kunnen onderhoudsprofessionals eenvoudig het geluid opnemen dat wordt geproduceerd door een lager met lage snelheid, het bestand laden in Spectralyzer en analyseren in de weergave Time Series.

De spectrumanalyse van dit ovenmotorlager laat duidelijk zien waar de rol op 90 graden de scheur raakt wanneer het kloppen kort stopt. Het geluidspatroon geeft dus al een bestaand probleem aan, dat de meest betrouwbare informatiebron is bij het bepalen van de toestand van een lager met lage snelheid met behulp van echografie.

Anderzijds toont het spectrum van een opgenomen geluid van een van de "goede" lagers een heel ander beeld: een zeer uniform spectrum met vrijwel geen veranderingen in de amplitude.

Geluidsspectrum van het beschadigde lager, waarbij de pieken in amplitude de inspecteur een duidelijk teken van schade geven
Geluidsspectrum van een "goed" lager. Zeer uniform en geen veranderingen in amplitude

Deze vondst heeft het bedrijf een aanzienlijke hoeveelheid geld bespaard, omdat het nodig was om kranen te krijgen om zo'n groot lager te vervangen, een taak die tot 6 uur duurde. Gelukkig gebeurde dit tijdens een geplande storing, waardoor de kosten van niet-geplande stilstandtijd werden vermeden.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com