Veel voorkomende lagersoorten en toepassingen: een primer

- Dec 31, 2019-

Gebruikelijke lagertypen en -toepassingen: A Primer

Er zijn verschillende soorten lagers die specifiek zijn ontworpen voor toepassingen, afhankelijk van verwachte belastingen en de mogelijkheid van temperatuurschommelingen, blootstelling aan verontreinigende stoffen en druk.

02-SKF-super-precisie-dragende

SKF S70 W-serie kogellagers zijn specifiek ontworpen voor houtbewerkingstoepassingen. De hybride lagers verminderen wrijving en verhogen de maximale spilsnelheid.

Kijk bijvoorbeeld naar lagers van windturbines en draaikransen. Deze componenten kunnen zo groot zijn als 2 m in diameter en zijn vaak nodig om honderden tonnen te verwerken. Omgekeerd zijn er lagers voor medische toepassingen; deze lagers verschijnen in kleinere machine-uitrusting die lagers met een diameter van slechts enkele millimeters nodig heeft. Deze toepassingen kunnen het lager aanspoelen en vereisen daarom behandelde stalen subcomponenten. Voor stille of wegwerpontwerpen gebruiken fabrikanten ook plastic. Op dezelfde manier kan industriële apparatuur die snel, heet of onvoldoende gesmeerd is onder typische omstandigheden profiteren van hybride lagers. Dit zijn de lagers die gebruik maken van rollen, kogels en stalen loopbanen van keramiek.

Ballen zorgen voor het rollende element in kogellagers voor een wrijvingsarme beweging tussen de twee loopringen van het lager. Kogellagers zijn vaak kosteneffectief en vereisen meestal weinig onderhoud. Deze kenmerken, plus lage warmteontwikkeling, maken ze breed geselecteerd voor toepassingen in bewegingssystemen. Kogellagers zitten in alles, van turbinemotoren en skateboardwielen tot medische apparatuur en ruimtevaarttoepassingen.

Rollagers hebben rollen van verschillende vorm (sferische stuwkracht, sferische, cilindrische) in tegenstelling tot kogels voor het overbrengen van belastingen en het verminderen van wrijving. Vanwege dit ontwerp hebben rollagers een groter contactoppervlak dan kogellagers en kunnen ze grotere belastingen zonder vervorming opnemen. Dit lager verdeelt het gewicht gelijkmatiger over de contacten van de cilinderleiding, waardoor matige stuwkracht mogelijk is. Bij kogellagers wordt het gewicht verdeeld over bolpuntcontacten. Ontwerpers kiezen deze lagers voor turbinemotoren, transportbandrollen, tandwielkasten en transmissies, evenals de mijnbouw, pulp en papier, voedsel en dranken en afvalwaterindustrieën.

01-fibromax-nc-roterende tafel-is-voor-rotatie-en-meerassige machinale

Deze NC-draaitafel van FIBROMAX is voor roterende en meerassige bewerking. Het verplaatst 400-ton ladingen met precisie dankzij gedeeltelijk radiale en axiale concentriciteit in het micrometerbereik - en absorptie van radiale en axiale krachten door voorgeladen en royaal gedimensioneerde axiaal-radiale lagers. De indexeertafel draagt belasting op het lager door rolcirculatieschoenen.

Een rollager met rollen waarvan de lengte ten minste vier keer hun diameter is, wordt een naaldlager genoemd. Het grotere oppervlak maakt hoge radiale belastingen in een beperkte ruimte mogelijk. Naaldlagers bevinden zich in tuimelaars, compressoren, transmissies en pompen. De aandrijfas van een voertuig met achterwielaandrijving heeft vaak niet minder dan acht naaldlagers (vier in elke U-verbinding). Vaak zijn er meer. Ze komen ook veel voor in landbouwmachines, bouwmachines, tweetaktmotoren en apparatuur voor het verplaatsen van papier.

Stuwkracht kogellagers zijn voor toepassingen met voornamelijk axiale belastingen. Ze kunnen ook asafwijkingen verwerken. Bovendien blinken de lagers uit in hogesnelheidstoepassingen voor de automobiel- en ruimtevaartindustrie en spindels, gereedschapstabellen, vloeistofregelventielen.

Stuwrollagers brengen belasting over tussen de loopbaan van het lager om radiale belastingen te verwerken; deze lagers kunnen ook zelf-uitlijnen voor asafbuiging en uitlijnfouten. Typische toepassingen zijn onder meer: kraanhaken, vergruizers, kegelbrekers en andere zware, middelhoge snelheden.

Kegellagers gebruiken kegelvormige rollen tussen de tapse binnen- en buitenringgeleidingen. Deze rollen zijn hoekig, zodat hun oppervlakken samenkomen op de as van het lager. In tegenstelling tot de meeste lagers die axiale of radiale belastingen opnemen, kunnen deze lagers grote belastingen in beide richtingen aan. Ontwerpingenieurs gebruiken dit lager voor brandstofpompen, helikoptertransmissies, agrarisch gebruik en andere.

03-lagers-ae-serie-planetaire-gear-verloopstuk-from-top-dynamics

Dit planetaire tandwielreductiemiddel uit de AE-serie van Apex Dynamics bevat drie uiterst precieze kogellagers. In feite zijn de lagers straddle gemonteerd om hoge radiale en axiale belastingen te dragen.

Glijlagers hebben geen rollende elementen. Ze zijn compacte en goedkopere lagers voor veel toepassingen, maar automotive en constructie zijn enkele van de meest voorkomende. Glijlagers passen in stuurcilinders, hydraulische graafmachines en meer.

Case study: lagers verhogen de precisie

Lagers in gereedschapsassen hebben zowel snelheid als precisie nodig. Hoge snelheid en nauwkeurigheid zijn van cruciaal belang voor houtbewerking en andere industrieën voor zacht materiaal. Plus steeds toenemende eisen voor productiviteit en efficiëntie betekenen lagers voor elektro-spindels die altijd de kwaliteit willen verbeteren.

SKF levert lagers voor High Speed Development, een producent van elektro-spindels voor houtbewerkingstoepassingen. Onlangs hebben de bedrijven samengewerkt aan een nieuw lagerontwerp voor houtbewerkingstoepassingen. Uiteindelijk hebben ze S70 W-serie hybride hoekcontactkogellagers met een contacthoek van 18 ° ontworpen en zijn ze voorgeladen. Ze zijn verkrijgbaar in afmetingen voor asdiameters van 25 tot 55 mm. Een geoptimaliseerde PEEK-kooi vermindert lawaai en trillingen en lage tot gemiddelde snelheden. Het combineert hoge stabiliteit bij lage tot gemiddelde snelheden - en heeft een snelheidsfactor tot 1,6 miljoen n · dm.

De lagerrolelementen zijn van siliciumnitride Si3N4 van lagerkwaliteit en ringen van lagerstaal. Ze zijn bestand tegen schade tijdens snel starten en stoppen.
De lagers hebben aan beide zijden contactloze afdichtingen en de afdichtingen houden smeermiddel binnenin, dus na smering is er geen smering nodig.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com