Veelvoorkomende oorzaken van lagerfouten

- Dec 10, 2019-

Veelvoorkomende oorzaken van lagerfalen


Lagers zijn belangrijke onderdelen van bijna alle productieapparatuur. Een lager is een machine-element dat de relatieve beweging beperkt tot alleen de gewenste beweging en de wrijving tussen de bewegende delen vermindert. Voor onderhoudstechnici is het erg belangrijk om de belangrijkste oorzaken van lagerfouten te begrijpen om ze te kunnen voorkomen.

Dit artikel is een gids voor de belangrijkste factoren die kunnen leiden tot voortijdig falen van de lagers en hoe u uw levensduur van de lager kunt verlengen.

Onjuiste montage: Er zijn veel dingen die voortijdige lagerschade kunnen veroorzaken, vanwege onjuiste montage. Lagers op assen monteren door slagen of druk uit te oefenen op de buitenring veroorzaakt meestal deuken. Afhankelijk van de asrotatie of de behuizing moet de binnenring of buitenring van het lager pers- of interferentiepassing hebben.

Overmatige strakke passingen kunnen ringen doen barsten. Ze veroorzaken meestal overmatige interne voorspanning vanwege het verwijderen van de interne speling en veroorzaken ook een hoge bedrijfstemperatuur en voortijdige uitval.

Overmatige losse passing - rotatie van de as in de binnenring kan warmte en kleine losse metaaldeeltjes produceren die uiteindelijk in het lager kunnen komen en slijtage veroorzaken.

Door een ronde behuizing of as kan plaatselijke overbelasting een abnormale slijtage op oppervlakken en opsluitzakken veroorzaken. Vroege vermoeidheid treedt op in deze gebieden. Om te voorkomen dat dit allemaal gebeurt, is een goede inspectie nodig vóór installatie. Gebruik het juiste gereedschap (bijv. Inductieverhitters) en volg de installatie-instructies van de fabrikanten.

Onjuiste lagersmering: dit is een van de belangrijkste oorzaken van lagerschade. Elke onderhoudsmonteur moet de regel van vijf smeerrechten volgen.

1. Juist glijmiddel: veel mensen denken dat "vet een vet is", het is verkeerd. U moet ervoor zorgen dat de smering die u aanbrengt, compatibel is met de smering die het lager al heeft, en er ook voor zorgen dat het een geschikt smeermiddel is voor de toepassing.

2. Juiste hoeveelheid: bij het smeren van de lagers pompen veel mensen het vet tot ze het vet eruit zien komen, dan stoppen ze. Dit is fout. Dit wordt overgreasing genoemd. Er zijn veel moeilijk bereikbare plaatsen waar lagers nooit worden ingevet.

3. Op het juiste moment: het is belangrijk om te weten hoe vaak elk smeerpunt moet worden ingevet en op een plaats een goed smeerschema hebben.

4. Juiste plaats: het toevoegen van het verkeerde vet aan een smeerpunt is niet ongewoon. Deze situatie wordt meestal niet opgemerkt totdat er een probleem optreedt. Alle smeerpunten moeten correct worden geëtiketteerd met betrekking tot het toe te voegen smeermiddel.

5. Juiste methode: het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de smeerpunten goed worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat de verontreinigingen niet in de smering of in de lagers terechtkomen.

Als u alle vijf rechten in aanmerking neemt, zouden uw lagers veel langer meegaan. Zorg ervoor dat u al uw smeermiddelen en smeerpunten labelt. Het smeerschema is voor iedereen gemakkelijk te begrijpen. Overweeg het gebruik van automatische smeermiddelen.

Verontreiniging: Verontreiniging wordt veroorzaakt doordat vreemde stoffen in het lager terechtkomen. Deze omvatten vuil, stof, schurend grit, staalschilfers van vervuilde werkgebieden en vuile handen of gereedschappen. Wanneer u met lagers werkt, moet u zich maximaal inspannen om uw werk netjes en schoon te doen.

Verkeerde uitlijning: gebogen assen, niet-vierkante asschouders en onjuiste installatie kunnen verkeerde uitlijning veroorzaken als gevolg van losse pasvorm, wat kan leiden tot oververhitting en uitval van de afscheider. Daarnaast is het erg belangrijk om assen en behuizingen te inspecteren op slingering van schouders en lagerstoelen.

Trillingen Brinell (False Brinell): dit kan problemen veroorzaken, vooral wanneer de apparatuur niet werkt. Rollende elementen verwijderen de smering snel en omdat er onvoldoende mogelijkheid is om het lager te draaien, wordt vers smeermiddel niet terug in de plek gebracht. Dit betekent dat het lager op één plek zit, zonder smering, en de beweging van de rollende elementen slijt het metaal weg.

Vermoeidheid (afsplinteren): afsplinteren is een gevolg van overbelasting, een overmatige voorspanning, strakke passingen en gebruik van de lager dan de berekende vermoeidheidslevensduur. Voor dit type storing is de beste beslissing het overleg met lagerspecialist om een andere lager te selecteren of een herontwerp te overwegen.

Als u zich bewust bent van de belangrijkste oorzaken van lagerstoringen en regelmatig preventieve acties onderneemt, kunt u uw lagers zo lang mogelijk in topprestaties houden, waardoor uw bedrijf tijd en geld bespaart.