Bepaling van de houdbaarheid van gesmeerde kogellagers

- Nov 19, 2019-

Bepaling van de houdbaarheid van gesmeerde kogellagers

In tegenstelling tot het iconische, met room gevulde, gele buisvormige deeg dat popcultuur heeft vereeuwigd met zijn verwijzingen naar levensduur (als je geen Mortal Engines hebt gezien, is het alleen de moeite waard voor de scène waar Hester Shaw een 1000 jaar oude versie gebruikt), gesmeerde kogellagers zijn houdbaar. Helaas is het vaak moeilijk om die houdbaarheid precies te bepalen.

JXIN smeert routinematig jaarlijks meer dan een miljoen lagers en onze apparatuur en processen voldoen aan de industrienormen. Voor ons interne smeermiddelcontroleprogramma vertrouwen we op de aanbeveling van de smeermiddelfabrikant. Daarin ligt het probleem voor ons bij het specificeren van een precieze houdbaarheid: wij produceren het product niet. In feite verwijst de aanduiding van de houdbaarheid van de fabrikant in de meeste gevallen naar de houdbaarheid van het smeermiddel in de originele verpakking op basis van specifieke opslagomstandigheden. Nadat een lager is gesmeerd, moeten gebruikers een nieuwe vervaldatum of “houdbaarheid” vaststellen op basis van het type smeermiddel, de verpakking en de opslagcondities van de lagers.

Om onze klanten hierbij te helpen, hebben AST Applications Engineers samengewerkt met toonaangevende tribologen om richtlijnen en aanbevelingen te ontwikkelen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op het type smeermiddel, zoals olie of vet, het type basisolie en de verwachte temperatuur en vochtigheid tijdens opslag.

De meeste smeermiddelen van vandaag zijn vrij stabiel en een lager gesmeerd met vet met een synthetische basisolie zou een houdbaarheid moeten hebben tussen 24 en 60 maanden of langer. Richtlijnen voor lagers die worden gebruikt in gereguleerde industrieën, zoals de luchtvaart, zijn strenger. We blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in smeermiddelentechnologie en verfijnen onze aanbevelingen dienovereenkomstig.

Wanneer een gesmeerd lager de vervaldatum heeft bereikt, kan de gebruiker ervoor kiezen om tests uit te voeren om te bepalen of verlenging van de houdbaarheid geschikt is, of, indien van een geschikt type, het lager kan worden gereinigd en opnieuw gesmeerd. Deze keuze om het smeermiddel te vervangen is er vaak een van kosteneffectiviteit. Het slopen of vervangen van het lager is vaak de meest kosteneffectieve keuze. Het is niet een one-size-fits-all propositie, maar een die meerdere overwegingen omvat.


Voor meer informatie over onze producten en offerte, pls e-mail naar: info@jxtcbearing.com