Invloed van het milieu op de lagerprestaties

- Dec 17, 2019-

Omgevingsinvloeden op lagerprestaties

Zelfs met het beste ontwerp, zullen smeer- en installatiefouten optreden als de werkomgeving niet in acht wordt genomen. Hoewel er veel potentiële problemen zijn, zijn de belangrijkste:

1. Stof en vuil dat een lager agressief kan vervuilen. Er moet veel aandacht worden besteed aan de juiste afdichtingstechnieken.

2. Agressieve media of water. Nogmaals, afdichting is primair. Het gebruik van afdichtingen van het speciale type wordt aanbevolen, zoals pompmechanische afdichtingen of labyrintachtige afdichtingen die niet scheuren.

3. Externe warmte. De omgevingstemperatuur vereist veel keuzes in radiale interne klaring, smeermiddelen bij hoge temperaturen, intermitterend of continu draaien en andere die de levensduur van de lager beïnvloeden.

4. Stroomdoorgang of elektrolytische corrosie. Als er stroom door de rollende elementen mag stromen, kunnen vonken putjes of groeven op de lageroppervlakken veroorzaken. Dit moet worden gecorrigeerd door een bypass-circuit voor de stroom te maken of door isolatie op of in het lager te gebruiken. Dit moet inherent zijn aan het ontwerp in toepassingen zoals windturbines en alle stroomgenererende apparatuur.

De eerste stap in de algehele preventie van lageruitval ligt in de overweging van lageringstechnologieën die het meest geschikt zijn voor de toepassing met betrekking tot specificaties, aanbevelingen, onderhoudsstrategieën, levensduur van de lager en slijtvastheid van de lager in relatie tot de toepassing. Dat gezegd hebbende, wordt vroegtijdig falen van lagers in een juiste toepassing meestal toegeschreven aan een of meer van de besproken oorzaken (smering, montage, operationele spanning en lagerselectie of omgevingsinvloeden) die kunnen en moeten worden gecorrigeerd om toekomstige lagerfouten te voorkomen en bijkomende kosten.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com