Verlenging van de levensduur - de rol van afdichting

- Oct 09, 2019-

Verlenging van de levensduur - de rol van afdichting


  • Delen

Lagers zijn van fundamenteel belang voor het bedienen van machines in een breed scala van sectoren, variërend van mijnbouw, elektromotoren en werktuigmachines tot transport, stroomopwekking en robotica. Zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur is essentieel om overmatige slijtage te voorkomen; dergelijke slijtage kan leiden tot systeemstoringen, vaak resulterend in kostbare stilstandtijd om apparatuur te herbouwen.

Ingenieurs kunnen een standaardverwachting van de lagerlevensduur gebruiken om de waarschijnlijke levensduur van hun lagerbenodigdheden te berekenen. Bekend als de L10-levensduur (of ook bekend als B90 of C90-levensduur), verklaart de stelling dat 90% van de lagers een bepaald aantal omwentelingen zullen halen of overschrijden wanneer ze in bepaalde werkomgevingen worden gebruikt. Deze verwachting is echter niet gegarandeerd; het falen van lagers in echte toepassingen is eigenlijk veel gebruikelijker en aanzienlijk gecompliceerder en beïnvloedt de meeste systemen lang voor het einde van hun voorspelde levensduur.

  Hoewel veel factoren de levensduur van de lagers kunnen maximaliseren, is de belangrijkste overweging goede afdichting - recente studies geven aan dat de meeste lagerschade wordt veroorzaakt door vervuilde lagerolie. Door gebruik te maken van de beste afdichtingen die beschikbaar zijn, kunnen ingenieurs vervuiling voorkomen of aanzienlijk verminderen, waardoor de levensduur van de lager aanzienlijk wordt verlengd, terwijl de uptime van de apparatuur wordt verbeterd en wordt beschermd tegen uitval van het systeem.

Twee hoofdafdichtingssystemen

Om lagers te beschermen, helpen afdichtingen om buitensporige temperaturen te verlagen door efficiënt smeermiddel vast te houden , wat slijtage vermindert. Misschien nog belangrijker is dat afdichtingen voorkomen dat vreemd afval de lagers binnendringt, waardoor schade wordt voorkomen die de lagerprestaties kan verslechteren en uiteindelijk kan veroorzaken dat ze volledig stoppen met werken.

De twee meest voorkomende afdichtingen zijn bekend als radiale lip, of wrijvende contactafdichtingen, en labyrint, of contactloze afdichtingen. Beide afdichtingssystemen helpen de lagers te beschermen en de levensduur te verlengen. Individuele ontwerpen variëren afhankelijk van de toepassing en bepalen uiteindelijk het beschermingsniveau dat deze afdichtingen bieden.

Contactrubbers wrijven

Vroege wrijfcontactafdichtingen werden gebouwd om consistent contact te houden met het afdichtingsoppervlak; de modellen van vandaag behouden maximale bescherming met een efficiënter ontwerp door gespecialiseerde vormen en geometrieën te gebruiken om een hydrodynamisch effect te creëren. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de afdichting wrijving en slijtage vermindert door smeermiddel in het lagersysteem te laten circuleren van onder de lip van de afdichting - waardoor een geavanceerd proces ontstaat dat de levensduur en efficiëntie verhoogt.

Er zijn een aantal wrijfafdichtingsontwerpen die premiumprestaties leveren voor iets hogere kosten, zoals een gelaatsafdichting met veerelementen die automatische aanpassingen mogelijk maken of een afdichting met twee kragen rond een vetafscheider met automatisch bijvullen van vet. Naast deze opties, omvatten de volgende beste kosteneffectieve opties kragen die regelmatig of incidenteel worden ingevet en vernieuwd van het lager. De minst dure opties omvatten kragen die niet worden vernieuwd, viltringen die af en toe worden vernieuwd en viltringringen die nooit worden vernieuwd.

Niet-wrijvende afdichtingen

Contactloze zeehonden worden steeds populairder. Het meest voorkomende type is de labyrintafdichting, die is ontworpen met complexe paden die smeermiddelen en vloeistoffen vasthouden terwijl de ingang van verontreinigingen wordt geblokkeerd. Een andere optie is een hybride ontwerp, dat centrifugaalkracht, terugloopontwerp en andere methoden voor retentie en uitsluiting omvat om de best mogelijke afdichting te bieden.

De meest efficiënte (en kostbare) afdichtingen voor labyrintafdichtingen omvatten modellen met meerdere doorgangen met automatisch of anderszins regelmatig bijvullen van vet. Multi-doorgangslabyrinten met incidentele vetaanvullingen van het lager zijn de volgende beste opties, gevolgd door afdichtingen met inloop eenvoudige Nilos-ringen en lange openingen. Meer economische modellen met een kortere levensduur zijn onder andere een korte opening, Z-afscherming en open contactloze afdichtingen.