Hoe bepaal ik welk type lager ik moet gebruiken?

- Dec 24, 2019-

Hoe bepaal ik welk type lager ik moet gebruiken?

Lagertypen Collage Er zijn verschillende soorten lagers, dus hoe bepaal je welke je moet gebruiken? Matt McCormack, applicatie-ingenieur voor JXIN geeft ons een beetje inzicht in wat ontwerpingenieurs hem vaak vragen. Hier richt hij zich specifiek op de basisprincipes van het lagerselectieproces. Met de verscheidenheid aan zeer gespecialiseerde lageropties, kan het ontmoedigend zijn om gewoon te beslissen waar te beginnen. Mogen wij dit artikel als uitgangspunt voorstellen.

Dit artikel is afkomstig uit een korte presentatie van McCormack en is voor lengte en duidelijkheid bewerkt.

Er zijn maar liefst 40 verschillende kogellagertypen, rollagertypen, vlaklagerkoppen, taplagerkoppen, bustype. Dat zijn alleen de basisfamilies. 40 verschillende soorten. En dan kun je nog verder gaan in de variaties van die typen en natuurlijk de verschillende maten. U kunt kiezen uit honderdduizenden verschillende lagers. En dit is slechts een klein deel van wat er op de markt is. Het kan dus een beetje intimiderend zijn voor onze klanten om te proberen te begrijpen: "Wel, welke gebruik ik?"

SKF Bearing kiezende circle grid Dus als we naar de centrale vraag in het midden van dit diagram aan de rechterkant kijken, heb je een dragende selectie, en dat is de vraag. Hoe selecteer ik deze peiling? En rond deze centrale vraag hebben we invloedrijke factoren. Dit zijn niet alle factoren, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende die we gebruiken. Dus als we beginnen met hoeveel belasting de lagers kunnen ondersteunen, zal dat invloed hebben op welke stijl van lagers u gebruikt. Met een lichte belasting, bijvoorbeeld, kunnen we misschien wegkomen met het gebruik van een kogellager.

Als het een toepassing met zware belasting is, moeten we mogelijk een lager gebruiken. Hoe snel gaat het natuurlijk? Als het erg lage snelheden zijn, als het maar een paar RPM is, is dat veel anders dan het ontwerp in een lager dat tot 80.000 RPM kan gaan. Het staat op de machine. .

En wat voor soort verontreiniging zal dit dragen gaan zien? Als dit een voedsel- en drankplanttoepassing is, zul je aan het einde van een dienst meer dan waarschijnlijk behoorlijk wat vervuiling door een uitspoelcyclus zien. De verschillende bijtende reinigingsmiddelen, het reinigen en doden van bacteriën: die kunnen gemakkelijk in het lager komen en de afdichting beschadigen, het smeermiddel beschadigen en het lager aantasten.

Moet er een gemeenschappelijke afwijking zijn? Als er een inherente afwijking in het systeem is, moeten we een peiling ontwerpen die foutuitlijning aankan en misschien geen freebase-stijl peiling gebruiken die die afwijking niet kan verdragen.

Nauwkeurigheid: hoe nauwkeurig moet de peiling zijn? Als het in een winkelwagentje gaat, hebben we geen nauwkeurige peiling nodig. We kunnen wegkomen met een goedkope koers. Maar als het een CNC-machine ingaat waar we elke dag een groot aantal onderdelen gaan maken, hebben we een oplossing met een hogere nauwkeurigheid nodig.

Dan is natuurlijk de maat. Als het in een tandartsboor gaat, hebben we een lager nodig als een popcornpit. Als het in een windturbine gaat, hebben we een lager nodig met een diameter van enkele voet of zelfs meters.

Temperatuur: aan wat voor temperaturen zal het lager worden blootgesteld? Gaat het een offshore boorplatform in Alaska binnen dat moet leven in -50 graden Fahrenheit? Of gaat het de Saoedi-Arabische woestijn in?

En tot slot, leven dragen. Hoe lang weet u dat dit lager zal duren? Sommigen denken dat het lager misschien een maand of twee zal duren, anderen hebben slechts een paar jaar nodig om de garantieperiode te doorlopen, en dan zijn er anderen die willen dat hun lager de levensduur van de operator meegaat, 10, 20, 30, 40 jaren, dus ze hoeven zich er geen zorgen over te maken.

Dit zijn allemaal dingen waar we aan denken als applicatie-ingenieurs. Dit is geenszins een uitgebreide lijst van de verschillende invloedsfactoren bij de selectie van lagers, maar dit zijn enkele van de grootste problemen. Deze helpen het selectieproces van de lagers te beperken. Aan de linkerkant is slechts een voorbeeld van een grafiek die wordt gebruikt als een selectiegids in applicatie-engineering. Aan de linkerkant hebt u verschillende lagertypes: kogellagers, dubbele kogellagers, rollagers, zelfleggende lagers. Bovenaan zijn er verschillende soorten prestatiekenmerken die klanten misschien willen hebben. Als u bijvoorbeeld een ventilator in een hotelkamer had, willen we misschien dat de peiling zeer laag geluidsniveau heeft, dus wilt u een peiling met laag geluidsniveau. Of misschien wilt u een lager dat een zeer hoge axiale belasting aankan, of een lager dat is ontworpen om schokbelastingen goed te verwerken.

Dus dit is slechts een inleiding over het soort dingen waar we aan moeten denken en we gaan door wanneer we ons dragende selectieproces doorlopen. Dit proces is vrij ingewikkeld, wat een van de redenen is waarom het altijd goed is om andere applicatie-ingenieurs te raadplegen. Het hele plaatje bekijken is over het algemeen iets dat jarenlange ervaring vergt om door het selectieproces te komen en ervoor te zorgen dat je het goed doet.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com