Hoe bepaal ik welk type lager ik moet gebruiken?

- Jul 28, 2020-

Hoe bepaal ik welk type lager ik moet gebruiken?

Bearing Types CollageEr zijn verschillende soorten lagers, dus hoe bepaalt u welke u moet gebruiken? Matt McCormack, applicatie-engineer voor SKF, geeft ons een beetje inzicht in wat ontwerpingenieurs hem vaak vragen. Hier richt hij zich specifiek op de basisprincipes van het lagerselectieproces. Met de verscheidenheid aan zeer gespecialiseerde lageropties, kan het ontmoedigend zijn om te beslissen waar u moet beginnen. Mogen we dit artikel als uitgangspunt voorstellen.

Dit artikel is ontleend aan een korte presentatie van McCormack en is bewerkt voor lengte en duidelijkheid.

Er zijn maar liefst 40 verschillende typen kogellager, rollagertypes, vlakke lagerkoppen, aslagerkoppen, type bus. Dat zijn slechts de basisfamilies. 40 verschillende soorten. En dan kun je nog verder gaan in de variaties van die soorten en natuurlijk de verschillende maten. U kunt uit honderdduizenden verschillende lagers kiezen. En dit is slechts een klein deel van wat er op de markt is. Het kan dus een beetje intimiderend zijn voor onze klanten om te proberen te begrijpen: "Wel, welke moet ik gebruiken?"

SKF-Bearing-selection-circle-gridDus als we kijken naar de centrale vraag in het midden van dit diagram aan de rechterkant, dan heb je peilingselectie, en dat is de vraag. Hoe selecteer ik dit lager? En rond deze centrale vraag hebben we in-, beïnvloedende factoren. Dit zijn niet alle factoren, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende die we gebruiken. Dus als we beginnen met hoeveel belasting de lagers kunnen dragen, heeft dat invloed op de manier van dragen die u gebruikt. Met een lichte belasting kunnen we bijvoorbeeld misschien wegkomen met een kogellager.

Als het een zware belastingstoepassing is, moeten we mogelijk een lastlager gebruiken. Hoe snel gaat het natuurlijk? Als het erg lage snelheden zijn, als het maar een paar toeren per minuut is, is dat heel anders dan het ontwerp in een lager dat tot 80.000 toeren kan gaan. Het staat op de werktuigmachine. .

En wat voor soort vervuiling zal dit lager te zien krijgen? Als dit een toepassing is in een voedings- en drankenfabriek, zul je waarschijnlijk behoorlijk wat vervuiling zien door een wascyclus aan het einde van een dienst. De verschillende bijtende reinigingsmiddelen, het reinigen en doden van bacteriën: die kunnen gemakkelijk in het lager komen en de afdichting beschadigen, het smeermiddel beschadigen en het lager aantasten.

Moet er een veel voorkomende verkeerde uitlijning zijn? Als er een inherente foutieve uitlijning in het systeem zit, zullen we een lager moeten ontwerpen dat foutieve uitlijning aankan en misschien geen lager in freebase-stijl gebruiken dat die foutieve uitlijning niet kan verdragen.

Nauwkeurigheid: hoe nauwkeurig moet het lager zijn? Als het in een winkelwagentje gaat, hebben we geen nauwkeurig lager nodig. We kunnen wegkomen met een goedkope peiling. Maar als het in een CNC-machine gaat waar we elke dag een groot aantal onderdelen gaan maken, hebben we een oplossing met een hogere nauwkeurigheid nodig.

Dan is natuurlijk de maat. Als het in de boor van een tandarts gaat, hebben we een lager nodig ter grootte van een popcornpit. Als het in een windturbine gaat, hebben we een lager nodig met een diameter van enkele meters of zelfs meters.

Temperatuur: aan welke temperaturen wordt het lager blootgesteld? Gaat het naar een offshore boorplatform in Alaska dat bij -50 graden Fahrenheit moet leven? Of gaat het de woestijn van Saoedi-Arabië in?

En als laatste, het leven dragen. Hoe lang weet u dat dit lager zal duren? Sommigen denken dat het lager misschien een maand of twee meegaat, anderen hebben een paar jaar nodig om de garantieperiode te doorstaan, en weer anderen willen dat hun lager de hele levensduur van de gebruiker meegaat, 10, 20, 30, 40 jaar, zodat ze zich er geen zorgen over hoeven te maken.

SKF-bearing-selection-matrixDit zijn allemaal dingen waar we als applicatie-ingenieurs aan denken. Dit is geenszins een volledige lijst van de verschillende invloedsfactoren bij de keuze van lagers, maar dit zijn enkele van de belangrijkste problemen. Deze helpen het lagerselectieproces te beperken. Aan de linkerkant is slechts een voorbeeld van een kaart die wordt gebruikt als selectiegids in applicatie-engineering. Aan de linkerkant heb je hier verschillende lagertypen: kogellagers, dubbele kogellagers, rollagers, zelfleggende lagers. Bovenaan zijn er verschillende soorten prestatiekenmerken die klanten misschien uit een lager willen halen. Als u bijvoorbeeld een ventilator in een hotelkamer had, willen we misschien dat het lager erg laag is, dus u wilt een lager geluidarm. Of misschien wilt u een lager hebben dat zeer hoge axiale belastingen aankan, of een lager dat is ontworpen om schokbelastingen goed te weerstaan.

Dit is dus slechts een inleiding op het soort dingen waar we aan moeten denken en die we doorlopen wanneer we ons lagerselectieproces doorlopen. Dit proces is vrij ingewikkeld, wat een van de redenen is waarom het altijd goed is om andere applicatie-ingenieurs te raadplegen. Kijken naar het hele plaatje is over het algemeen iets dat jarenlange ervaring vergt om door het selectieproces te komen en ervoor te zorgen dat u de juiste houding aanneemt.

Voor meer informatie over onze producten en een offerte kunt u een e-mail sturen naar:info@jxtcbearing.com& whatapp: 0086135597537