Hoe wrijving, temperatuur en smering verband houden

- Sep 17, 2019-

Hoe wrijving, temperatuur en smering gerelateerd zijn


Bij het selecteren van lagers voor uw volgende project zijn er drie belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden, die ook een functie zijn van de lading die wordt vervoerd en de vereiste beperking of snelheid. De wrijving, temperatuur en smering van een systeem en zijn omgeving hebben rechtstreeks invloed op lagers, dus het is van cruciaal belang om een lager te kiezen dat de juiste toleranties voor uw toepassing heeft.

Hoe wrijving, temperatuur en smering belangrijk zijn voor de algehele lagerprestaties

Wrijving

Wrijving leidt tot slijtage van een breed scala aan componenten en lagers zijn geen uitzondering. Wrijving kan direct duizenden dollars schade aan systemen en machines veroorzaken. Op voorwaarde dat lagers onder normale bedrijfsomstandigheden werken, bieden wentellagers veel lagere wrijvingscoëfficiënten dan hun tegenhangers - vooral startwrijving.

Temperatuur

De ideale bedrijfstemperaturen variëren van lager tot lager en van toepassing tot toepassing, dus het is belangrijk om lagers te selecteren die bestand zijn tegen de temperaturen van uw bedrijfsomgeving. De bedrijfstemperatuur van een lager hangt af van het evenwicht tussen twee factoren: de hoeveelheid warmte die een lager genereert en de hoeveelheid warmte die weg van dat lager wordt geleid.

In de meeste gevallen volgt de lagertemperatuur deze weg:

  • De temperatuur rond een peiling stijgt scherp wanneer de eerste handelingen beginnen.

  • Een langzame temperatuurstijging blijft optreden totdat een stabiele toestand is bereikt.

  • De temperatuur blijft na dit punt constant.

De hoeveelheid tijd die een systeem nodig heeft om een stabiele status te bereiken, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Warmtecapaciteit en diffusiemogelijkheden van de as en het lagerhuis

  • Hoeveelheid daadwerkelijk geproduceerde warmte

  • Selectie van smering

In gebeurtenissen waarbij de temperatuur gedurende een te lange tijd blijft stijgen, moet ervan worden uitgegaan dat er een storing optreedt. Niet-constante temperaturen zijn rode vlaggen en moeten onmiddellijk worden beoordeeld.

het smeren

Rollagers kunnen niet betrouwbaar werken zonder voldoende smeermiddel, wat helpt de wrijving te verminderen en slijtage te verminderen. In sommige gevallen helpt smeermiddel ook bij het koelen van een systeem.

Wanneer wrijving wordt omgezet in warmte, moet die warmte worden afgevoerd om het risico van schade aan het lager te voorkomen. Het selecteren van de juiste smeerolie kan helpen een deel van de warmte af te voeren. Recirculerende oliesmering met geïmplementeerde extra koelfuncties kan een effectieve koelmethode zijn. Hoewel vet geen voordeel biedt bij warmteafvoer, is het nog steeds de meest populaire vorm van smering. Als gevolg hiervan moet het geselecteerde vet de bedrijfsparameters hebben die geschikt zijn voor de toepassing, NLGI-dichtheid, temperatuurklasse en levensduur.

Hoe deze drie variabelen samenwerken bij het dragen van producten

AdobeStock_119171193 Wrijving en vetweerstand werken vaak samen om de lagertemperaturen te verhogen. Wanneer de werkzaamheden aanvankelijk beginnen, is het typisch om een snelle stijging van de temperatuur in de interne lager waar te nemen. Uiteindelijk zal de warmte geleidelijk beginnen af te voeren naar de as en de behuizing van het lager en de koeleffecten van het smeermiddel zullen ook beginnen te helpen bij het stabiliseren van de temperaturen. Er moet een besef zijn dat te veel vet kan leiden tot 'karnen' en een daaruit voortvloeiende toename van warmte. De algemene regel is dat lagers een vulling van 20% -30% moeten hebben. Meestal vult dit elke ruimte tussen kogels aan een zijde van het lager met vet.

Wanneer hoge temperaturen een constant probleem worden, kunnen ze leiden tot verminderde lagerspeling en een verslechtering van de loopnauwkeurigheid en smeermiddel. Deze factoren vertalen zich in een verkorting van de levensduur van een lager, en daarom is het van cruciaal belang om rekening te houden met het effect van temperatuurstijgingen tijdens het selectieproces van de lager. Gebruikers kunnen overwegen om 'technische' vetten van hogere kwaliteit te gebruiken die hogere temperatuurwaarden en een langere levensduur kunnen bieden