HET KANNEN VAN CRANK LAGERS OP EEN FIETS

- Sep 13, 2018-

Het crankstel is een van de hoofdcomponenten van de fietsaandrijfketting en wordt gebruikt om de beweging van de benen van de rijder over te brengen in een draaiende beweging. De beweging die wordt gebruikt om de ketting te drijven draait dan het achterwiel. In het midden van het crankstel bevindt zich een set lagers die ervoor zorgen dat de crankarmen soepel draaien als de fiets wordt gestart.


Na verloop van tijd slijten de lagers als ze tegen elkaar schuren, waardoor het moeilijker wordt voor de zwengel om te draaien. Voordat de kruklagers worden vervangen, is het belangrijk dat u begrijpt welke typen beugels beschikbaar zijn en hoe u de kruklagers verwijdert en vervangt.


DE VERSCHILLENDE TYPES BOTTOM BEUGELS


De kruklagers maken deel uit van het bottom bracket-samenstel dat in de ronde bracketas op het fietsframe valt. Dit onderdeel bevat de spil die de as van het crankstel is; dit deel laat de lagers soepel bewegen. De kruklagers zijn verbonden via spillen met één op het oppervlak en één op het frame.


Er zijn een aantal verschillende trapasconfiguraties. Oudere fietsen hebben de neiging om iets bekend als een beker en conus beugel te hebben. Terwijl veel nieuwe fietsen, gebruik cartridge trapassen.


Types van bodembeugels  • Losse lagers - driedelige assemblage met afzonderlijke spil en cranks


  • Cartridge - afgedichte eenheden die de lagers en de spil vasthouden


  • One Piece - Spil en crankarmen zijn een stuk met lagers die in de bracketas zijn gedrukt


  • Geperst lagers - Bottom bracket met lagers direct in het fietsframe gedrukt
DE KRANKBARE LAGERS VERWIJDEREN


Het wisselen van fiets-cranklagers is een vrij eenvoudig proces en het omvat het verwijderen van de oude eenheid en het plaatsen van een nieuwe. Voor het verwijderen van kruklagers zijn speciale gereedschappen nodig, zoals trapasgereedschap of cranktrekkers. Kop- en kegelassemblages vereisen meestal een lange ringsleutel en een steeksleutel.


Cartridge verwijderen


Het vervangen van het cranklager van de cartridge begint met het verwijderen van de crankarmen. Gebruik vervolgens de trapasgereedschappen om de oude eenheid los te schroeven. Het moderne fietslager gebruikt een omgekeerde draad op de trapas en zal het losdraaien ervan in wijzerzin impliceren.


Beker en kegel verwijderen


Bij het verwijderen van een beker- en kegeleenheid moet u beginnen met het verwijderen van de borgring met een speciale sleutel; dit zal de beker bevrijden voor verwijdering. Gebruik dan de stiftsleutel of een beitel en een hamer om de beker los te draaien. Nadat de beker is verwijderd, kunt u de lagers verwijderen.


In dit stadium is het belangrijk om kennis te nemen van de manier waarop de lagershouder naar buiten komt. De nieuwe lagers moeten op dezelfde manier worden geplaatst. De beker aan de rechterkant van de beugel moet op de trapas achterblijven; Als u dit onderdeel verlaat, wordt eventuele accidentele schade voorkomen.


De onderste beugel voorbereiden


Voordat u een nieuw krukaslager installeert en de fiets opnieuw monteert, moet de trapas grondig worden gereinigd. Gebruik een speciale oplosmiddelenontvetter om het gestolde vet te ontvetten en alle korrel te verwijderen. Zorg ervoor dat de draden in goede staat zijn.