Lagers meten

- Nov 25, 2019-

Lagers meten

De meeste lagers hebben hun onderdeelnummers gegraveerd op de lagers zelf, maar deze wrijven vaak na verloop van tijd af en dus kan het nodig zijn om de lager zelf te meten om het juiste onderdeelnummer te bepalen.

U kunt de afmetingen van een lager meten door een schuifmaat te gebruiken zoals hieronder of nauwkeurig te meten met een liniaal.
afbeelding Alle lagers hebben een binnendiameter (ID), een buitendiameter (OD) en breedte (W). Lagers worden soms aangeduid met deze afmetingen, in die volgorde: ID x OD x W.

Meet de ID

afbeelding Steek de buitenste aambeelden van de remklauw (die bovenaan de afbeelding hierboven) in de boring zoals afgebeeld en open de remklauw totdat deze goed past, maar niet strak, lees nu de waarde op de remklauw. Bij afwezigheid van een remklauw volstaat een stalen liniaal van goede kwaliteit.


Meet de OD

afbeelding Om de buitendiameter van een lager te meten, plaatst u de klauwen van de remklauw rond het lager en sluit u deze totdat deze goed past, maar niet strak, lees nu de waarde van de remklauw.


Meet de breedte

afbeelding Meet op dezelfde manier als u de buitendiameter hebt gemeten de breedte van het lager.