Interne klaring in kogellagers Pt. 2

- Jun 29, 2020-

Interne speling in kogellagers Pt. 2

Algemene ontwerpoverwegingen:

AST-Contact Angle-diagram-imageDe selectie van de radiale spelwaarde in een specifieke lagertoepassing is een belangrijke ontwerpoverweging. Zoals eerder beschreven, heeft radiaal spel direct invloed op de contacthoek en axiaal, of einde, spel van het lager. Bovendien is het in bedrijf een belangrijke factor die een belangrijke invloed heeft op andere factoren zoals lawaai, trillingen, warmte, stress, afbuiging, belastingsverdeling en vermoeidheidsleven.

Passen:Een lossere of grotere waarde van radiaal spel moet worden geselecteerd wanneer het lager is gemonteerd met behulp van interferentie past. De radiale speling in het lager wordt verminderd na montage als gevolg van vervorming van de binnenste of buitenste ringen. Met miniatuurlagers met zeer dunne dwarsdoorsnederingen wordt het radiale spel verminderd met ongeveer 80% van de werkelijke hoeveelheid interferentie. Het radiale spel na montage is de primaire ontwerpoverweging. Daarom moet een tolerantiestudie van de paringscomponenten worden voltooid en moet de interferentie bij maximale materiële toestand worden gecompenseerd. Voor een maximale levensduur is een positieve klaring na montage gewenst.

Laden:Wanneer een kogellager wordt onderworpen aan stuwkrachtbelasting, zal een hogere contacthoek resulteren in een verminderde bal tot raceway spanningen. Grotere waarden van radiaal spel resulteren in hogere waarden van de contacthoek. Onder deze omstandigheden zorgt dit voor een langere levensduur van het lager, een lager koppel en minder axiale afbuiging. In een pure stuwkracht situatie, een 15 toename van de contacthoek kan resulteren in meer dan 70% vermindering van contact stress (ball-to-raceway).

Wanneer een kogellager wordt onderworpen aan zuivere radiale belastingen (of radiale belasting met lage axiale belasting), wordt lager radiaal spel normaal gesproken aanbevolen. Dit verdeelt de belasting over een groter aantal ballen. Met name bij miniatuurlagers mogen lagers met weinig radiaal spel echter niet worden blootgesteld aan interferentiespaaten. Dit kan leiden tot negatieve klaring en drastisch verminderen van het leven.

Verkeerde uitlijning en positionering: Hogere waarden van radiaal spel zorgen voor een grotere verkeerde uitlijning en moeten worden geselecteerd in gevallen waarin er een hoge mate van asafbuiging is. Opgemerkt moet worden, hoewel een kogellager de mogelijkheid heeft om te compenseren (ongeveer 1 of minder), vermindert verkeerde uitlijning het lagerleven sterk. In gevallen met lichte belastingen kan de impact van kleine verkeerde uitlijning echter aanvaardbaar zijn.

Strakkere waarden van radiaal spel zal natuurlijk controle en beperking radiale beweging. Wanneer axiale positionering moet worden gecontroleerd of eindespel van "nul" gewenst is, wordt aanbevolen het eindspel te verwijderen door axiale voorbelasting toe te passen via shims, ringen of andere montagemethoden. Duplex lagers moeten ook worden overwogen. Het is niet aan te raden om lage waarden van radiaal spel te gebruiken om eindspel te controleren.

Temperatuur:Wanneer er een hoge temperatuurgradiënt bestaat tussen de binnenste en buitenste ringen wordt een losser radiaal spel aanbevolen.

Snelheid:Zoals eerder vermeld, hoge waarden van radiaal spel resulteren in hoge waarden van contacthoek. Wanneer een lager draait, draait de set ballen (of bal complement) over de toonhoogtecirkel van het lager, elke bal draait om zijn eigen as en gyratory momenten werken op de ballen. De omvang van het gyratory moment is gerelateerd aan de contacthoek. Als rotatiesnelheid toeneemt, de tolkrachten die op de ballen en er is glijdende actie tussen de ballen en de renbanen. Deze slip resulteert in smeermiddel film falen, verhoogde warmte, en mogelijke voortijdige falen. De balans tussen de voordelen van contacthoek verminderen van stress moet worden afgewogen tegen het potentieel voor smeermiddel falen als gevolg van bal slip.

Radiaal spel opgeven:
Het is niet praktisch, of misschien zelfs mogelijk, om een groep lagers te produceren die allemaal exact dezelfde hoeveelheid radiaal spel hebben. Dit komt omdat alle kenmerken van de lager componenten (binnenste ring raceway, buitenste ring raceway, en ballen) die effect radiaal spel, hebben productie toleranties in verband met hen. Fabrikanten meten en sorteren de lagerringen en ballen, zodat ze kunnen worden "afgestemd" tijdens het assemblageproces om een specifieke reeks radiaal spel te bereiken voor een groep (of productiepartij) van lagers.

Voor meer informatie, pls e-mail naar:info@jxtcbearing.com//whatsapp:008613559751737