Precisieniveaus - Geen stress: hoe draagvermogen de lagerlevensduur beïnvloedt

- Oct 17, 2019-

Precisieniveaus - Geen stress: hoe draagvermogen de lagerlevensduur beïnvloedt


  • Delen

iStock_000073626245_Small Lagers - net als mensen - hebben te maken met stress. Het is belangrijk bij het kiezen van een peiling om ervoor te zorgen dat deze niet "gestrest" raakt. Met andere woorden, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het draagvermogen van het lager de hoeveelheid belasting aankan die het zal ervaren.

Als een belasting te groot is voor het draagvermogen van het lager, kan versnelde vermoeidheid of zelfs plastische vervorming optreden, wat resulteert in een kortere levensduur. Er zijn twee soorten spanningen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een peiling: statisch en dynamisch.

Statische stress betekent niet noodzakelijk dat de belasting zelf statisch is. "Statisch" verwijst eigenlijk naar de toestand van het lager, niet naar de belasting. Statische spanning treedt op wanneer een belasting, constant of variabel, wordt uitgeoefend op een lager die stilstaat of zeer langzaam beweegt. Als de belasting te groot is, kan dit plastische vervorming van de rollende oppervlakken veroorzaken en zelfs de rollende elementen plat maken, wat de levensduur van het lager voortijdig en catastrofaal kan beëindigen.

Dynamische spanning verwijst ook naar de beweging van het lager, niet naar de belasting. Dynamische spanning treedt op wanneer een belasting, constant of variabel, wordt uitgeoefend op een roterend lager. Als de belasting te groot is voor het draagvermogen van het lager, zal dit voortijdige vermoeidheid van het lager veroorzaken en barsten en schilfers op zwakke punten veroorzaken. Dit zal resulteren in falen als gevolg van materiaalmoeheid, dwz de dood van uw lager.

Er zijn drie theorieën over welke soorten stress falen veroorzaken als gevolg van vermoeidheid. De theorie van maximale schuifspanning veronderstelt dat de grootste boosdoener de maximale schuifspanning op het lager is. De theorie van de vervorming veronderstelt dat spanningen in een zone, in plaats van op een enkel punt, vermoeidheid veroorzaken. De laatste theorie van alternerende schuifspanningen beweert dat de orthogonale spanningen op het lager de oorzaak zijn van materiaalmoeheid.

Hoewel er voor elk van deze theorieën enig ondersteunend bewijs is, is de theorie van de afwisselende schuifspanning die gewoonlijk wordt gebruikt voor het berekenen van de levensduur van wentellagers. De vermoeiingslevensduur, of nominale levensduur, wordt gedefinieerd als het aantal omwentelingen of aantal uren, bij een constante snelheid, bereikt of overschreden met 90% van een groep dimensionaal identieke lagers voordat de eerste tekenen van materiaalmoeheid verschijnen. Doorgaans neemt de nominale levensduur van een groep lagers af naarmate de belasting toeneemt.

Voor meer informatie over onze producten en het aanvragen van een offerte, pls emai naar: info@jxtcbearing.com