MACHINE DE SIGN ----- BALLAGER

- Nov 04, 2019-

MACHINEONTWERP ----- BALLAGER

Lagers worden gebruikt om wrijving te verminderen. Metaal-op-metaal contact veroorzaakt grote hoeveelheden wrijving. De wrijving draagt bij aan slijtage van het metaal, waardoor slijpen ontstaat die het metaal langzaam degradeert. Lagers verminderen wrijving door de twee oppervlakken over elkaar te laten rollen, waardoor de hoeveelheid geproduceerde wrijving wordt verminderd. Ze bestaan uit een gladde metalen bal of rol die tegen een glad metalen binnen- en buitenoppervlak rolt. De rollen of ballen nemen de belasting op, waardoor het apparaat kan draaien.

De belasting die op een lager inwerkt, is een radiale of stuwkracht. Afhankelijk van de locatie van het lager in het mechanisme, kan het een radiale of stuwkracht of een combinatie van beide zien. Het lager in het wiel van uw auto ondersteunt bijvoorbeeld een radiale en een drukbelasting. Het gewicht van de auto op het lager produceert een radiale belasting terwijl de stuwkracht wordt geproduceerd als de auto een bocht neemt. Hier zullen we enkele soorten gemeenschappelijke lagers onderzoeken.

Kogellagers

Kogellagers zijn het meest voorkomende type lager en kunnen zowel radiale als stuwkrachtlasten aan. Kogellagers worden ook wel diepe groef eenrijige of Conrad-lagers genoemd. De binnenring is typisch bevestigd aan de roterende as en de groef op de buitendiameter verschaft een cirkelvormige kogelloopbaan. De buitenring is op het lagerhuis gemonteerd. De kogellagers zijn ondergebracht in een race en wanneer de belasting wordt uitgeoefend, wordt deze overgedragen van de buitenste race naar de bal en van de bal naar de binnenste race. De loopbaangroeven hebben typische kromtestralen van 51,5% tot 53% van de kogeldiameter. Kleinere kromtekanalen kunnen hoge wrijvingswrijving veroorzaken vanwege de strakke overeenstemming van de ballen en toevoerkanalen. Hogere krommingbanen kunnen de levensduur van vermoeidheid verkorten door verhoogde stress in het kleinere contractgebied met de balrace.


1. Kogellagers, ook bekend als Conrad-lagers, worden meestal gebruikt in toepassingen met kleine belasting.

De contactpunten tussen de bal en de buitenring zijn erg klein vanwege de sferische vorm van het lager. Dit helpt ook om de bal heel soepel te laten draaien. Omdat het contactpunt zo klein is, kan het lager op een specifiek punt overbelast raken waardoor het kogellager vervormd raakt. Dit zal het lager verpesten. Kogellagers worden meestal gebruikt in toepassingen waar de belasting relatief klein is.


2. In de bovenstaande tabel staan enkele algemene soorten kogellagers en hun typische belastingsmogelijkheden