Overzicht van draag- en afdichtingstypes

- Oct 07, 2019-

Overzicht van lager- en afdichtingstypes


Voor elke toepassing waarvoor een apparaat met roterende of rollende componenten vereist is, is de keuze van zowel lager als afdichting essentieel.

Lagers zijn van vitaal belang bij het toestaan van rotatie en lineaire beweging binnen verschillende mechanische en niet-mechanische apparaten, terwijl wrijving wordt beperkt en de spanning van radiale en axiale belastingen wordt verspreid die anders catastrofale storingen zouden veroorzaken.

Afdichtingen hebben het dubbele doel om het noodzakelijke smeermiddel in het lager te houden, terwijl wordt voorkomen dat vervuiling of anderszins schadelijke deeltjes de opening binnendringen.

Voor degenen die behoefte hebben aan een lager- en / of afdichtingsoplossing, maar die niet bekend zijn met de technische namen en beschrijvingen van de verschillende soorten lagers en afdichtingen die op de markt beschikbaar zijn, zal het volgende als een primer dienen. Het zal ook ingaan op het gebruik van elk type lager en afdichting.

De juiste lagerstijl voor uw toepassing selecteren (pagina twee) (1) (1)

Soorten antisliplagers

Er zijn twee hoofdcategorieën wrijvingslagers: kogel en rol.

Rollagers zijn over het algemeen samengesteld uit dubbele ringen met een reeks rollende elementen die binnen hun sporen lopen. Kogellagers zijn massieve bollen die zeer snel roteren, maar ze zijn uitsluitend voor gebruik met relatief matige tot zware belastingen in toepassingen variërend van miniatuur servomotoren tot grote pompen en compressoren. De asafmetingen kunnen variëren van 2 mm tot 150 mm.

Er zijn verschillende soorten rollagers:
Rollagers hebben dezelfde envelopafmetingen als kogellagers, maar hebben een hogere radiale belastbaarheid vanwege het grotere contactoppervlak van de rollende elementen.

• Cilindrische rollen maken dieper contact met de buitenringen terwijl de belasting over een breder oppervlak wordt verdeeld.
• Naaldrollen zijn vergelijkbaar met cilindrische rollen, maar hebben een grotere lengte en diameter.
• Taps toelopende rollen zijn smaller aan hun uiteinden, maar hun vorm is rondom anders.
• Symmetrische looprollen zijn zelfuitlijnend en aan alle kanten gelijk van vorm, terwijl asymmetrische looprollen ook zelfuitlijnend zijn, maar aan alle kanten ongelijk van vorm.

Typen afdichting

Afdichtingen zijn nodig om de door u gekozen lagers te beschermen en mogelijk te maken. De keuze van afdichtingsconfiguraties is van vitaal belang en moet specifiek zijn voor de toepassing.

  • Niet-wrijvende afdichtingen creëren nul wrijving voorbij de smering die in het proces wordt gebruikt.

  • Wrijfafdichtingen vereisen een ingestelde hoeveelheid contactdruk om goed te werken.

  • Spleetafdichtingen worden gebruikt om de opening tussen as en behuizingseenheden te verkleinen.

  • Voor toepassingen die een zwaarder afdichtend effect vereisen, zijn labyrintafdichtingen de oplossing, die een sterkere ruimteafsluiting biedt dan spleetafdichtingen.