Glijlagers

- Dec 17, 2019-

Glijlagers (glijlagers) en de assen waarop ze rijden

Zoals eerder vermeld - in de FAQ Glijlagers: wat zijn ze? - glijlagers zijn gemaakt van veel grafiet, brons en kunststof, waaronder PTFE, nylon en polyacetal. Dankzij materiaalverbeteringen zijn kunststof glijlagers (of glijlagers) steeds gebruikelijker geworden, zelfs bij veeleisende bewegingstoepassingen.

Asmateriaal en slijtage van glijlagers

De assen waarop glijlagers rijden, hebben een aanzienlijke invloed op de prestaties en levensduur van glijlagers. Een veel voorkomende optie is koudgewalst koolstofstaal. Dit asmateriaal zorgt voor een geschikt contactoppervlak voor glijlagers gemaakt van polymeren. Keramische asoppervlakken veroorzaken meer slijtage, hoewel ze soms worden gekozen vanwege hun vermogen om zware omgevingsomstandigheden te weerstaan. Hoewel aluminium assen lichtgewicht en gemakkelijk te bewerken zijn, veroorzaken ze ook versnelde glijlagerslijtage. Aluminium as gemaakt van geanodiseerd verbetert de montageprestaties enigszins.

ruwheid van het lager van de mouw

Asoppervlakken voor paring met glijlagers mogen niet te glad of ruw zijn.

In feite moeten asoppervlakken voor paring met glijlagers niet te glad of ruw zijn. Overmatig zachte oppervlakken veroorzaken stick-slip hechtingsvariaties - die op hun beurt een hogere wrijvingsweerstand veroorzaken voor de lagerbeweging. Een groter verschil tussen dynamische en statische wrijving zorgt voor snellere lagerslijtage en schokkerige beweging.

Te ruwe asoppervlakken schuren daarentegen glijlagers snel af. In feite kan de slijtage die wordt veroorzaakt door aslagerinterfaces honderdvoudig variëren. Sommige fabrikanten bevelen afwerkingen op het schachtoppervlak aan tot 64 wortelgemiddeld vierkant (rms) voor precisietoepassingen die weinig wrijving vereisen; een gladdere as met een ruwheid van ongeveer 20 rms is geschikter wanneer een lange glijlagerlevensduur een ontwerpdoelstelling is.

Bedenk dat de rms-expressie van de oppervlakteruwheid is afgeleid van metingen van de microscopische pieken en dalen van een oppervlak. Ra is een alternatieve maat voor sommigen in de industrie om de ruwheid te kwantificeren - in dit geval als een gemiddelde ruwheid van de pieken en dalen van een oppervlak. De twee maten drukken dus dezelfde kwaliteit uit, alleen in verschillende formaten. Merk op dat grote en buitenliggende pieken of fouten op een asoppervlak de RMS-waarde meer beïnvloeden dan de equivalente Ra-waarde.

Ongecontroleerde statische ontladingen kunnen elektronische componenten negatief beïnvloeden, productieprocessen hinderen of zelfs het brandrisico verhogen. Nu leveren zelfsmerende F2 EDS-lagers van igus van igus elektrostatische ontlading (ESD) eigenschappen voor dergelijke toepassingen. De lage oppervlakteweerstand (103 en 109 Ω afhankelijk van de geometrie van de componenten) verlaagt het laadspanningsniveau en helpt de lading te ontladen.


Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com