Beginselen van smering

- Sep 18, 2019-

Beginselen van smering


Voor optimale prestaties hebben lagers voldoende smering nodig. Bij juiste toepassing kunnen smeermiddelen de wrijving verminderen, wat de hoeveelheid slijtage van het lagerdeel vermindert. Bovendien kunnen sommige soorten smeermiddelen zorgen voor recirculatie die dient als een koelmethode, terwijl andere soorten kunnen helpen om de opbouw van warmte te verspreiden om de systeemprestaties te verbeteren.

Al deze kenmerken helpen schade aan het lager te voorkomen en de algehele levensduur te verlengen.

Het belang van de juiste keuze van smeermiddelen

lagersmering Het kiezen van het juiste smeermiddel voor verschillende apparatuur kan een enorm verschil maken in de prestaties en levensduur van een apparaat of systeem. Hoewel het juiste smeermiddel soepele en betrouwbare prestaties kan garanderen, kan het verkeerde smeermiddel resulteren in frequent onderhoud en storingen.

Precisie lagersmering

Antifrictielagers hebben voldoende smering nodig om wrijving voldoende tegen te gaan. Smering voor dit soort lagers is zelfs nog belangrijker omdat de systemen waarin ze worden gebruikt doorgaans moeten voldoen aan hogere betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en prestatienormen.

Ongeacht de toepassing kan het kiezen van het juiste smeermiddel op verschillende manieren de lagerprestaties ten goede komen, waaronder:

 • Vermindering van wrijving: smeermiddelen kunnen met name metaal-op-metaal contact tussen de lagers en loopbanen of uitwendige behuizing voorkomen. Het juiste smeermiddel kan een dunne hydrodynamische film behouden die constant blijft ondanks de snelheid van de machine of de warmteontwikkeling.

 • Verontreiniging voorkomen: veel speciale smeermiddelen kunnen verontreinigingen uit gevoelige interne componenten houden en het risico op oxidatie of corrosie verminderen.

 • Warmteoverdracht: sommige smeermiddelen kunnen warmte-energie absorberen en van het lager wegleiden om veilige bedrijfstemperaturen te handhaven.

Smeermiddelen zijn er in drie basisvormen voor industriële toepassing. Deze omvatten:

 • Oliën en vloeibare smeermiddelen

 • Halfvaste of vaste vetproducten (die vergelijkbaar zijn met vloeibare smeermiddelen maar ook een verdikkingsmiddel bevatten)

 • Droge smeermiddelpoeders en films voor nauwkeurige plaatsing

Selectie van smeermiddelen

Het machinesysteem en de bedrijfsomstandigheden bepalen welke vorm en samenstelling van smeermiddel het meest geschikt zijn voor gebruik. Omdat smeermiddelen bestand moeten zijn tegen hitte en wrijving moeten verminderen, zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een smeermiddel:

 • Operationele snelheden

 • Minimale en maximale systeemtemperaturen (zowel bij het opstarten als tijdens continue prestaties)

 • De viscositeit van het smeermiddel in dat bereik van bedrijfstemperaturen

Onverenigbaarheid van vetten: speciale vetten voor unieke toepassingen

Er zijn verschillende soorten speciale vetten die zijn ontworpen om ideale smeringniveaus en weerstand tegen hitteschade te bieden. Het mengen van twee of meer vetten, met verschillende basisoliën samen, kan echter resulteren in een uiteindelijk smeermiddelproduct dat veel van de unieke voordelen van de afzonderlijke producten verliest. Wanneer het uiteindelijke smeermiddel aanzienlijk minder stabiel of minder bestand is tegen hitteschade en fictie-opbouw, worden de originele vetten als onverenigbaar beschouwd.

Als algemene regel mogen verschillende vetten niet worden gecombineerd, tenzij de productrichtingen dergelijke mengsels expliciet toestaan. In plaats daarvan moeten bedrijven op zoek gaan naar speciale vetten en smeermiddelen die specifiek zijn ontworpen voor de omstandigheden van hun machines en systemen.

Het is altijd van cruciaal belang om de levensduur van het vet af te stemmen op de levensduur van het lager.

Het gebruik van het juiste vet biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Kostenbesparende toepassing en onderhoud: smeermiddelen zijn betaalbare oplossingen. Het gebruik van het juiste smeermiddel bespaart bedrijven ook geld door de levensduur van de lagers te vergroten en besparingen op slijtage, onderhoud en vervanging van onderdelen. Het vereist ook geen speciale toepassingsapparatuur.

 • Lange levensduur: het kan lang meegaan in operationele machines zonder te verslechteren.

 • Lage wrijvingsniveaus: het kan helpen de wrijving te verminderen tijdens het opstarten van de apparatuur en voortdurende activiteit.

 • Geschiktheid in een breed scala van omstandigheden: vet kan worden gebruikt voor smering in machines in elke branche. Het vermindert wrijving in lagers met lage en hoge snelheid en kan veilig worden gebruikt in apparatuur met dynamische snelheidsniveaus.