Radiale speling (interne speling) in kogellagers Pt. 1

- Jun 29, 2020-

Radiale speling (interne speling) in kogellagers Pt. 1

Kogellagers zijn op het eerste gezicht relatief eenvoudige mechanismen. Uit een analyse van hun interne geometrieën blijkt echter dat ze vrij complex zijn. Bijvoorbeeld, de bal-naar-raceway-conformiteit, de radiale speling en het aantal ballen hebben allemaal invloed op het vermogen van een kogellager om belastingen te dragen onder verschillende omstandigheden. Typisch zijn kogellagers en andere rollagers ontworpen en geassembleerd met een kleine hoeveelheid interne losheid tussen de rolelementen (kogels) en de loopbanen. Deze losheid resulteert in zowel radiale speling als axiale speling in het lager.

Radial-clearance-Radial Contact-diagram-imageOpgemerkt moet worden dat vanwege de aard van hun ontwerp en constructie, de interne geometrie van naald-, rol- en kegellagers heel anders is dan die in kogellagers. Kegellagers zijn bijvoorbeeld enigszins uniek omdat de speling binnen het lager wordt aangepast op het moment van montage. Radiaal spel en

loopspeling of van primair belang zijn alle rollagers. In dit technische informatieblad (TIS) is de bespreking van contacthoek, afbuiging, eindspeling en voorspanning voornamelijk van toepassing op kogellagers.

Definitie van radiale speling in een kogellager

Radiale speling, of interne speling, is de interne radiale losheid in een lager en is de gemeten waarde van de totale radiale beweging van de buitenring ten opzichte van de binnenring in een vlak loodrecht op de lageras. Kogellagers worden gemonteerd op radiale spelingwaarden, afhankelijk van het gewenste bereik. De radiale speling wordt bepaald door de werkelijke diameters van de baan en de kogeldiameter.

Radiale speling kan worden gecontroleerd op geassembleerde lagers met speciaal ontworpen meters. Bij het meten van de radiale speling wordt het lager onderworpen aan een standaard maatbelasting om volledig contact tussen alle lagercomponenten te garanderen. Bij lagers met kleine en dunne profielen onder een dergelijke belasting is de gemeten waarde groter dan de vermelde waarde voor radiale speling. Dit komt door elastische vervorming. In deze gevallen worden compensatiefactoren gebruikt.

AST-Axial Play-diagram-imageDefinitie van axiale speling in een kogellager

Axiaal of eindspeling is de maximale relatieve axiale beweging van de binnenring ten opzichte van de buitenring. De eindspeling is direct gerelateerd aan de radiale speling van het kogellager. In de meeste onderdeelnummeringssystemen wordt axiale speling normaal niet gespecificeerd.

Er is vaak verwarring met "losheid" en nauwkeurigheidsniveau. Radiale speling wordt onafhankelijk van ABEC-tolerantieklassen voor ringen gespecificeerd. Bij kogellagers moet in de meeste gevallen de interne losheid tijdens het montageproces worden verwijderd door een axiale voorspanning over het paar lagers aan te brengen. Dit kan worden bereikt met vulplaten, veren, opneemmoeren en / of andere montagetechnieken. Axiale voorspanning is ook een belangrijke ontwerpparameter die zowel de prestaties als de levensduur beïnvloedt. De preload wordt in meer detail uitgelegd in een apart technisch informatieblad (TIS).

Contacthoek in een kogellager

Bij axiaal voorgespannen kogellagers ontstaat een contacthoek. De contacthoek is de hoek tussen een vlak loodrecht op de as van het lager en een lijn die de twee contactpunten tussen de bal en de binnenste en buitenste loopbanen verbindt. De aanvankelijke contacthoek is de contacthoek wanneer het lager wordt blootgesteld aan de minimale axiale kracht of belasting die nodig is om de losheid als gevolg van de radiale speling te verwijderen. Extra toegepaste axiale belastingen zullen de contacthoek verder vergroten. Hoe groter de waarde van radiale speling in het lager, hoe groter de resulterende contacthoek.

In de meeste lagertoepassingen is radiale speling vanuit functioneel oogpunt kritischer dan axiale speling. Als gevolg hiervan is het de standaard aankoopspecificatie geworden.

Voor meer informatie, stuur een e-mail naar:info@jxtcbearing.com // whatsapp: 008613559751737