Roadside PEZ: 2018 Europese tijdritkampioenschappen!

- Aug 13, 2018-

Roadside: De Europese kampioenschappen op de baan en de weg zijn afgelopen week in Glasgow, Schotland gehouden. Het grote evenement zal de mannenrace op zondag zijn, maar we hebben Callum MacGregor op korte afstand van thuis gestuurd om de tijdrit uit te checken als warming-up voor de actie in het weekend. Langs de weg - Callum roamin 'in the gloamin' wacht een camera aan zijn zijde!

euro18ttcm-feature-campenaerts-920.jpg

Een grote Schotse back-drop voor Victor Campenaerts om de dubbel te doen

De wegkant van de European Time Trial-kampioenschappen was geen evenement met een hoog octaangehalte. De menigte was schaars toen de race Glasgow verliet, maar de achtergrond van de Campsie fells zorgde voor een schilderachtige omgeving. De rollende wegen een adequate test.

euro18tt-map-920.jpg

Niet veel vlak en met een technische afwerking

De tijdrit, een test van individuele kracht en het vermogen om te lijden is een kunst, het kampioenschap van vandaag zag slechts vierendertig mannen op de startlijst, chronokunstenaars die zich toelegden op hun kunst.

Ik was solo aan de kant van de weg met Ed onwel en keek live op televisie. Ik had zijn inzicht kunnen gebruiken toen ik probeerde te achterhalen wie wie was. Het veld was enigszins licht op sterren met geen van beide de Nederlandse wereldkampioen Tom Dumoulin aanwezig, evenmin Froomedog of Geraint. We zullen zien wie er op zondag opduikt voor de wegrace.

euro18ttcm-1-campenaerts-920.jpg

Victor Campenaerts verdedigt zijn titel in de Europese tijdritkampioenschappen met de kleinste van de marges

De titelverdediger Victor Campenaerts was de laatste man in een veld van vierendertig. Zijn inspanning was genoeg om zijn titel te behouden door de kleinste van de marges, met minder dan een seconde winnen van Jonathan Castroviejo, de Spanjaard een verleden winnaar die zo dicht bij het herwinnen van de titel kwam.

euro18ttcm-castroviejo-2-920.jpg

Jonathan Castroviejo, Spanje geslagen door de smalste marges in zilver

Het podium werd voltooid door de Duitser Max Schachmann minder dan een halve minuut achter de winnaar.

euro18ttcm-3-schachmann-bialoblocki-920.jpg

Schachmann vangt Bialoblocki een minuutje op, onderweg naar brons

De cursus bood slechts echt de mogelijkheid om de deelnemers één keer te bekijken. De startlijst verscheen op de avond halverwege de avond op de website, wat de stressniveaus van de renners moet hebben verhoogd als ze hun begintijd te weten kwamen.

Het kleine aantal renners dat met een paar minuten vertrok, betekende dat de race snel voorbij zou zijn, in tegenstelling tot tijdritten in de grote tournees of zelfs in vele Britse tijdritten waarbij maximaal 120 renners de start konden nemen.

euro18ttcm-4-closed-920.jpg

Wegen zijn overal en de hele dag gesloten

Blijkbaar waren de wegen gesloten vanaf 2 uur en gezien de damesrace begon om 09.00 uur en de heren om 13.00 uur leek het erop dat de organisatoren hadden overschat de tijd dat de wegen moesten worden afgesloten. Als alternatief konden ze de races dichter bij elkaar hebben gerund en de verstoring aanzienlijk hebben verminderd.

euro18ttcm-5-bagdonas-920.jpg

Gediminas Bagdonas, Litouwse weg en TT-kampioen, eerste man af

Het mannenveld had echter geen gebrek aan kwaliteit en de eerste man op de weg, de Litouwse kampioen in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd Gediminas Bagdonas, zag er machtig uit.

De dreiging dat er regen op hem afkwam, tenminste waar ik naar het noorden van het dorp in Torrance keek. Derde man bij Tiago Machado, Portugal zag er gladjes uit met de Ierse Eddie Dunbar in de achtervolging.

Roll op zondag voor de herenrace.

European Men's Time Trial Championships Resultaat:
1. Victor Campenaerts (België) in 53:38
2. Jonathan Castroviejo (Spanje) om 0:01
3. Maximilian Schachmann (Duitsland) om 0:27
4. Yves Lampaert (België) om 0:31
5. Alex Dowsett (Groot-Brittannië) om 0:35
6. Ryan Mullen (Ierland) om 0:40
7. Stefan Küng (Zwitserland) om 0:44
8. Jos Van Emden (Nederland) om 0:55
9. Rasmus Christian Quaade (Denemarken) om 0:56
10. Dylan Van Baarle (Nederland) om 1:03.