Robotica en automatiseringlagers

- Jul 28, 2020-

Robotica en automatiseringlagers

Het gebruik van robotica en automatisering blijft steeds vaker voorkomen in alle bedrijfstakken, met name in de productie, omdat bedrijven het volledige potentieel realiseren van hun vermogen om kosten te verlagen, de productie te stimuleren en meer efficiëntie en concurrentievermogen te leveren.

Typische industriële robottoepassingen zijn onder meer lassen, schilderen, assembleren, productinspectie en testen. Naarmate de technologie vorderde, heeft automatisering exponentiële verbeteringen laten zien op het gebied van uithoudingsvermogen, snelheid en precisie, waarbij gevoeliger toepassingen in de medische en andere hightechsectoren gebruikelijk worden.

Bij sterk gechoreografeerde, geprogrammeerde bewegingen op twee of meer assen spelen lagers een belangrijke rol in het motion control-aspect van deze technologie. Het gebruik van uiterst nauwkeurige lagers is een integrale overweging voor degenen die belast zijn met het ontwerpen en onderhouden van deze toepassingen. De levensduur en prestaties van lagers vereisen dat het juiste type, materiaal en smering worden gespecificeerd.

Eenrijige groefkogellagers, met afmetingen variërend van miniatuur tot extra groot, zijn over het algemeen de beste keuze voor lagers voor de meeste robot- en automatiseringstoepassingen. Dunne lagers zijn vaak ontworpen in robotarmgewrichten vanwege hun lage massa, ruimtebesparende constructie en hoge snelheden.

Rollagers zijn meestal de eerste keuze voor zware toepassingen. Draaikransen zijn een veelgebruikte keuze voor de hoofdrotatie en bijbehorende hefapparatuur. Hybride (keramische kogels met RVS ringen) en volledig keramische lagers zijn een uitstekend alternatief voor gebruik in een vacuüm of andere onherbergzame omgeving.

De gevaarlijke omgevingen waaraan robottoepassingen vaak worden blootgesteld, vereisen een goede bescherming tegen vervuiling om te voorkomen dat alle soorten, vormen en maten vuil in het lager terechtkomen en onherstelbare schade of voortijdige uitval veroorzaken.

Er zijn veel soorten lagersluitingen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen. Ongeacht het type, verlengen sluitingen de levensduur van het lager door te voorkomen dat verontreinigingen kritische oppervlakken in het lager bereiken en helpen ze het smeermiddel in het lager vast te houden.

Metalen schilden maken geen direct contact met de binnenring, waardoor het draaimoment wordt geminimaliseerd en de bedrijfssnelheid wordt gemaximaliseerd. Gegoten rubberen afdichtingen (meestal gemaakt van vertrouwd Buna-N-materiaal) maken contact met de binnenring, wat een betere bescherming biedt in meer vervuilde omgevingen in vergelijking met metalen afschermingen, maar ook het start- en draaimoment verhogen vanwege de afdichtingsweerstand.

Afdichtingen kunnen ook de maximale rotatiesnelheid verlagen tegen het gewenste toerentalniveau, waarmee rekening moet worden gehouden. Afhankelijk van het lagertype kunnen afdichtingen / schilden in combinatiestijl beschikbaar zijn voor extra bescherming.

Met een uitstekende weerstand tegen blootstelling aan bepaalde chemicaliën, kunnen glasversterkte PTFE-afdichtingen de voorkeur hebben, omdat het ook een hogere loopsnelheid en minder koppelweerstand mogelijk maakt in vergelijking met rubberen afdichtingen.

De werkomgeving, toegepaste belasting en het beoogde bewegingsprofiel kunnen ook het geselecteerde lagermateriaal beïnvloeden. Voor zware of corrosieve omgevingen, typisch in medische, foodservice en chemische verwerkingstoepassingen, wordt 440C roestvrij staal vaak gespecificeerd voor de ringen en kogels in plaats van standaard hardchroomstaal.

Een goede lagersmering is een andere belangrijke overweging bij het optimaliseren van de prestaties en het verlengen van de levensduur van het lager. In omgevingen waar voedsel en dranken worden verwerkt, schrijven strikte wettelijke richtlijnen bijvoorbeeld vaak het gebruik voor van H1-smeermiddelen voor levensmiddelen - die doorgaans synthetische, koolwaterstofbasisoliën met ureum-, polyureum- of aluminiumcomplexverdikkers bevatten - vanwege de mogelijkheid van incidenteel contact.

De kritische functies van het smeermiddel zijn het minimaliseren van wrijvingsweerstand en slijtage van de bewegende delen, die (in het geval van lagers) de kogels of rollen en de ringloopbanen zijn. Een smeermiddel dat is ontworpen voor specifieke bedrijfsomstandigheden zorgt voor een goed dragende, slijtvaste beschermende film. De ideale toestand handhaaft de scheiding van deze wrijvingsoppervlakken door deze film. Bovendien zorgt het smeermiddel voor warmteafvoer en algehele thermische stabiliteit van het lager. De juiste keuze van het smeermiddel voorkomt snelle achteruitgang na verloop van tijd en biedt bescherming tegen corrosie, vocht en het binnendringen van vuil.

Voor meer informatie over onze producten en een offerte kunt u een e-mail sturen naar:info@jxtcbearing.com& whatapp: 008613559751737