Mouwlagers - ontwerp en toepassingen

- Aug 12, 2019-

Mouwlagers - ontwerp en toepassingen

Vandaag richten we ons op het ontwerp en de toepassingen van glijlagers. Allereerst is een glijlager een eenvoudiger type lager met weinig bewegende delen. De naam is afgeleid van het hebben van een enkele interne roterende cilinder erin en een buitenste roterende huls. Deze twee zijn de enige bewegende delen van dit type lager.

Glijlagers kunnen worden gemaakt van samengeperst metaalpoeder, zoals brons of koper. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, maakt ze microscopisch poreus, wat betekent dat ze smering opzuigen wanneer het op de buitenste huls wordt aangebracht, waardoor ze een soort zelfsmerend zijn. Ik zeg een beetje, want storingen door gebrek aan smering komen nog steeds veel voor. Het smeermiddel kan viskeus worden door ongunstige temperatuuromstandigheden, of er kan gewoon een gebrek aan smeermiddel zijn, waardoor het lager uiteindelijk zou kunnen stoppen met bewegen - dat is niet goed!

Daarom worden glijlagers meestal beschermd tegen stof en vuil door zorgvuldig ontworpen afdichtingen. Monteurs en technici moeten zorgvuldig selecteren waar een glijlager zich in een machine bevindt. Glijlagers zijn kieskeuriger dan kogellagers, omdat een kogellager, gegeven onvoldoende smeermiddel na verloop van tijd geleidelijk verslijt, terwijl een glijlager helemaal stopt.

Het glijlager is een onderdeel van veel dagelijkse machines. Huishoudelijke apparaten, ventilatoren, kantoormachines en auto's maken allemaal gebruik van glijlagers. Fans zijn de meest voorkomende toepassing. Glijlagers zijn minder onderhevig aan extreme vochtigheid en zijn aanzienlijk stiller dan machines met kogellagers. Als een toepassing een laag geluidsniveau vereist, zijn glijlagers uw go-to.

Terwijl ingenieurs bijvoorbeeld racen om snellere computersystemen te bouwen met krachtigere microprocessors en compacte ontwerpen, worden ze geconfronteerd met het probleem van te veel warmte om de componenten te laten functioneren. In dit geval gaan ze op zoek naar een betrouwbare ventilator die het apparaat zal koelen en beschermen tegen een systeemsmelt.

Zowel kogellagers als glijlagers kunnen worden gebruikt in de axiaalventilatoren die deze ingenieurs zullen gebruiken, maar zoals eerder vermeld, zijn glijlagers stiller, dus gebruiksvriendelijker. Als het apparaat een lange levensduur moet weerstaan en extreem hoge niveaus van hitte moet doorstaan, kan een ventilator met een kogellager het antwoord zijn.

Voor meer informatie, pls email naar: info@jxtcbearing.com