Speciale behandelingen en levensduur

- Jun 01, 2020-

Speciale behandelingen en levensduur

Zoals algemeen bekend, wisselen warmtebehandelingen voor wentellagers verwarmings- en koelbewerkingen af ​​onder gecontroleerde atmosferische omstandigheden om de gewenste materiaaleigenschappen te geven, zoals hardheid, hoge treksterkte, verbeterde bewerkbaarheid, juiste korrelgrootte en verminderde restspanning. De thermische cycli die deze specifieke materiaaleigenschappen produceren, omvatten de fasen van gloeien, carboneren (alleen voor gehard staal), harden, ontlaten en spanningsvrij maken (extra ontlaten) [1; 2].

Naast deze conventionele behandelingen kan RKB nog twee aanvullende warmtebehandelingen uitvoeren:

  • Bainitische behandeling (HB), en

  • Dimensionale stabilisatiebehandeling (S 1, S 2, S 3, S 4).

Het stroomschema van de genoemde warmtebehandelingen is weergegeven in figuur 10.

De RKB Bainite-behandeling kan worden toegepast op lagerringen van SAE 52100 -staal, als deze de dikte {{{1}} mm niet overschrijden. RKB kan HB-behandeling toepassen op binnenring (RKB HB 3), buitenring (RKB HB 2) of beide ringen (RKB HB 1).

De warmtebehandelingen RKB HB 3 of RKB HB 2 worden uitgevoerd wanneer de technische toepassing een montageproces vereist met een hoge perspassing tussen de binnen- / buitenring en de as / behuizing. Deze warmtebehandelingen verminderen de interne spanningen die worden gegenereerd door de voorgaande thermische cycli aanzienlijk, die, in combinatie met een overmatige pasvorm, de binnen- / buitenring zouden kunnen doen barsten.

De HB 1 warmtebehandeling wordt geselecteerd wanneer de technische toepassing een gelijktijdig hoge interferentiepassing vereist tussen de binnenring en de as en de buitenring en de behuizing. Door het spanningsniveau te verminderen, wordt de scheurincidentie in beide ringen verminderd en wordt een langere vermoeidheidslevensduur bereikt.

Bovendien, als de dikte van de ringen niet groter is dan 17 mm, kan ook de dimensionale stabilisatiebehandeling worden toegepast op beide lagerringen van SAE 52100 -staal. Het heeft de mogelijkheid om de dimensionale stabilisatiebehandeling uit te voeren voor bedrijfstemperaturen tot

350 ° C, wat overeenkomt met S 4. Hoe hoger de maatvastheid, hoe lager de hardheid, met negatieve gevolgen voor de levensduur van de lagers.

Voor ringdiktes van meer dan 17 mm kan de RKB Dimensionale Stabilisatiebehandeling niet correct worden toegepast op het gehele materiaalvolume, terwijl de RKB Bainietbehandeling correct kan worden uitgevoerd.

Bovendien, als ringen dikker zijn dan 17 mm, kan SAE 52100 / A-staal worden gebruikt voor lagers. In dit geval kunnen de RKB Bainite-behandelingen niet worden toegepast op de lagerringen, vanwege het hoge gehalte aan silicium en mangaan, dat de hardheid zou verhogen en de taaiheid buiten de acceptabele limieten zou verminderen. Daarentegen kunnen alle RKB Dimensionale Stabilisatie Behandelingen nauwkeurig worden toegepast op de lagerringen gemaakt van SAE 52100 / A.

Voor kritische / zware toepassingen gebruikt de Groep SAE A 485. RAV-staal met beide speciale warmtebehandelingen, onafhankelijk van ringdikte.

Verder kan de RKB Groep twee speciale thermochemische behandelingen op haar producten toepassen:

  • Anti-Wear Treatment (AWT), en

  • Fosfaatbehandeling (PT).

De ijzersulfide laag met een dikte van 3-6 µm is door de Anti-Wear behandeling een poreuze en losse stof die meer smeerolie opneemt. Het zorgt voor de aanwezigheid van een smeerfilm tussen rollende elementen en loopbanen, waardoor de wrijving en slijtage van de contactvlakken wordt verminderd (figuur 11). Als gevolg van overmatige belasting of hoge versnellingen en vertragingen kan de elasto-hydrodynamische film worden gebroken, maar dankzij de zelfsmerende laag ijzersulfide kunnen de lagers met de Anti-Wear Treatment correct functioneren in de grenssmeringmodus zonder elke schurende slijtage.

Integendeel, in het geval van lagers zonder antislijtagebehandeling, impliceert het grenssmeersysteem een ​​verhoogde wrijving en, nog belangrijker, een intensieve abrasieve slijtage die het lagerfalen kan versnellen.

De fosfaatbehandeling is een thermochemische behandeling die door RKB Bearing Industries wordt gebruikt ter bescherming tegen corrosie van de wentellagers die zijn ontworpen om te werken in corrosieve omgevingen. De fosfaatbehandeling kan worden toegepast op beide lagerringen (PT 1), alleen op buitenringen (PT 2), binnenringen (PT 3) of op beide lagerringen en rolelementen (PT 4).

To learn more about our products and quote ,pls email to:info@jxtcbearing.com