Sferische rollagers bieden hogere betrouwbaarheid in zware toepassingen

- Dec 10, 2019-

Sferische rollagers bieden een hogere betrouwbaarheid in zware toepassingen


Schaeffler ziet een toename van de vraag naar zijn robuuste, hoogwaardige reeks sferische rollagers, die geschikt zijn voor zware bedrijfsomgevingen.

Ideaal voor zware industriële toepassingen, met name waar zeer hoge belastingscapaciteiten en betrouwbaarheid belangrijke ontwerpcriteria zijn, of waar het nodig is om asafwijkingen te compenseren, biedt Schaeffler's reeks X-life sferische rollagers een langere levensduur, verbeterde machineprestaties en hogere betrouwbaarheid.

Het X-life-assortiment, bestaande uit acht lagerseries met een boringdiameter van 20 mm tot 1.030 mm, is geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder continugietmachines die worden gebruikt in de staalverwerking, papierfabrieken, trilzeven en rotorassen van windturbines.

X-life uitgelegd

Sferische rollagers zijn op zichzelf staande eenheden met dubbele rij, bestaande uit massieve buitenringen met een sferische loopbaan, massieve binnenringen en tonrollen met kooien. De binnenringen hebben cilindrische of taps toelopende boringen.

Veel lagermaten binnen het bereik van sferische rollagers zijn verkrijgbaar in X-life kwaliteit. Standaard hebben deze lagers geen centrale ribbel op de binnenring en kunnen daarom langere looprollen gebruiken. Bovendien profiteren de lagers van verbeterde kinematica en geoptimaliseerde oppervlakken. Als gevolg hiervan zijn de dynamische basisbelasting en de basislevensduur (onder vergelijkbare bedrijfsomstandigheden) aanzienlijk verbeterd.

Bij Schaeffler is de systematische berekening van basisbelastingswaarden samengesteld in de methode "Methode om de levensduur van de wentellager te onderzoeken". Dit beschrijft alle berekenings- en testmethoden die nodig zijn om alle referentiewaarden te bepalen die de levensduur van de rating beïnvloeden. Deze procedure is gecertificeerd door Germanische Lloyd (GL-CER-002-2015).

Voor de klant vertalen deze voordelen zich in een hogere machinebeschikbaarheid, nieuwe ontwerpmogelijkheden, zuiniger lageroplossingen door inkrimping en lagere bedrijfskosten door een lager energieverbruik.

X-life sferische rollagers bieden een langere levensduur, verbeterde machineprestaties en hogere betrouwbaarheid in zware bedrijfsomgevingen.
Continu gietmachines
X-life sferische rollagers worden gebruikt als positionerings- en niet-positioneringslagers op continugietmachines die worden gebruikt bij de staalverwerking. Het compacte ontwerp van het lager, gecombineerd met verbeterde basisbelasting en wrijvingsgeoptimaliseerde kinematica, zorgen voor verbeterde prestaties en een langere levensduur in zware, agressieve werkomgevingen zoals staalverwerking. De plaatstalen kooien bieden uitstekende weerstand tegen slijtage en vervuiling. Schaeffler levert ook afgedichte sferische rollagers in X-life-kwaliteit voor vele continue zwenkwielen. De standaardafmetingen maken eenvoudige montage en vervanging van bestaande lagers mogelijk.

Papieren molens

De duidelijke voordelen van het gebruik van de sferische rollagers van Schaeffler zorgen ervoor dat deze lagers bij uitstek geschikt zijn voor papierproductietoepassingen. Waar nodig, de conversie van een standaard bollager naar X-life-kwaliteit, profiteren Schaeffler-klanten van een toename van 15 procent in dynamische basislasten en een tot 60 procent langere levensduur in vergelijking met eerdere lagerontwerpen.

Hogere standaard statische belastingswaarden leiden tot verbeteringen in de statische belastingsfactor van de lagers. Onder vergelijkbare bedrijfsomstandigheden betekent dit dat een aanzienlijk langere levensduur van de lager kan worden bereikt, zelfs met een aanzienlijke toename van de belasting.

In de nieuwste lagerontwerpen voor papierfabrieken kunnen vergelijkbare of hogere prestaties worden bereikt met lagers met een kleinere diameter. Door te verkleinen (kleinere ontwerpomhulling, verminderde wrijving, lagere vereiste smeermiddelen, hogere snelheden) kunnen meer economische lageroplossingen worden bereikt. Als gevolg hiervan leiden de verbeterde lagerkinematica tot lagere bedrijfskosten omdat zowel wrijving als lagertemperaturen worden geminimaliseerd, die op hun beurt minder spanning op het vet uitoefenen.

Trillende schermen

Dankzij hun robuuste ontwerp en hoge draagvermogen bieden sferische rollagers in Schaeffler's premiumkwaliteit X-life rating optimale oplossingen voor trillende schermen. De lage wrijvingseigenschappen van de X-life lagers zijn niet alleen bestand tegen de zeer hoge wisselende belastingen die optreden in trillende schermen, maar helpen ook om het geluidsniveau en de bedrijfstemperatuur te verlagen, wat resulteert in een verbeterde machine-efficiëntie. Sferische rollagers voor trilzeven hebben specifieke specificaties om aan de speciale eisen van de toepassing te voldoen.

Windturbinerotorlagers

Het nieuwste lid van de X-life sferische rollagerfamilie is diegene die werken als hoofdaslager in windturbines.

In een windturbine is het ontwerp van het rotoraslager kritisch, omdat dit lager direct wordt blootgesteld aan de belastingen en krachten die door de wind worden veroorzaakt. Afwisselende belastingen met extreme pieken en dalen, evenals fluctuerende bedrijfstemperaturen vormen verdere uitdagingen voor de lagerontwerper. Bovendien zijn hoge axiale belastingen die hoofdzakelijk uit één richting komen, ongewone toepassingsomstandigheden voor een sferisch rollager. Om de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en daarmee de kosteneffectiviteit van windturbines te verbeteren, heeft Schaeffler zijn sferische rollagers geoptimaliseerd voor lagers van de hoofdrotorlagers. Dit lagerontwerp wordt uitsluitend gebruikt op de aslagersteun - het meest voorkomende lagersteunconcept.

Om het lager te optimaliseren, zijn zowel de micro- als de macrogeometrie aangepakt. Het resultaat is overtuigend: het was mogelijk om wrijving en druk in het lager te verminderen, de verdeling van krachten te verbeteren en de axiale stijfheid te vergroten. Deze geoptimaliseerde sferische rollagers hebben daarom een grotere weerstand tegen slijtage, die met name optreedt als gevolg van axiale verplaatsing. Deze lagers hebben met succes een uitgebreide reeks tests voltooid als onderdeel van hun validatie voor Schaeffler's kwaliteitskeurmerk "X-life".

Het asymmetrische ontwerp van sferisch rollager vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts. Het verhoogt het axiale draagvermogen en dus de levensduur van hoofdlagers in windturbines aanzienlijk. Hiermee kan een grotere contacthoek worden gebruikt op de lagerrij die wordt blootgesteld aan axiale belastingen en een kleinere contacthoek op de lagerrij die voornamelijk wordt blootgesteld aan radiale belastingen. Dit heeft geresulteerd in een verbeterde verdeling van de belasting, lagere contactdrukken en een significante vermindering van de axiale verplaatsing.

Meer informatie over onze producten en quote.pls e-mail naar: info@jxtcbearing.com