Tech Spotlight: voorspanning kogellagers

- Jan 06, 2020-

Tech Spotlight: voorspanning kogellagers

ast-preload-spring-image In het geval van kogellagers is voorspanning vaak een verkeerd begrepen concept en wordt het over het hoofd gezien door zowel ontwerpers als dragende gebruikers.

Een van de laatste stappen in het lagerproductieproces is de montage van de afzonderlijke lageronderdelen: de buitenring, binnenring, kogels en houder (of kogelafscheider). Wanneer de lagers worden gemonteerd, is het noodzakelijk om een gecontroleerde hoeveelheid interne speling of losheid tussen de ringen en kogels te hebben. Dit wordt in de meeste peilingcatalogi radiaal spel genoemd.

Bij bepaalde toepassingen moet deze interne speling worden verwijderd om een paar lagers goed te laten werken. Het aanbrengen van een axiale belasting over een paar lagers - voor het verwijderen van vrije interne spelingen - wordt voorspanning genoemd.

Voordelen van het voorspannen van kogellagers zijn onder meer:

Rotatienauwkeurigheid en nauwkeurige aspositionering
Eliminatie of vermindering van het slippen van ballen
Controle en reductie van axiale en radiale doorbuiging onder uitgeoefende belasting
Ruisonderdrukking
Lastverdeling tussen lagers

Voorbelasting is van cruciaal belang in de meeste toepassingen met hoge precisie en hoge snelheid, met name waar rotatie- en positionele nauwkeurigheid vereist is.

Als een lager onder bedrijfsomstandigheden radiale speling heeft, betekent dit dat de ene lagerring radiaal en axiaal ten opzichte van de andere kan worden verplaatst. Bij rotatie vertaalt deze losheid zich in wiebelen of niet-repetitieve slingering. Deze beweging is onaanvaardbaar in toepassingen zoals spindels van werktuigmachines, elektromotoren, optische encoders, stroommeters en handgereedschap met hoge snelheid.

De toepassing van axiale voorspanning dwingt de ballen in contact met toevoerkanalen, waardoor een contacthoek tot stand wordt gebracht die ervoor zorgt dat de kogel in een uniform omtreksvlak roteert.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een e-mail naar: info@jxtcbearing.com