Cilindrische rollagers

- Jul 22, 2019-

Cilindrische rollagers

Een cilindrisch rollager is een lager waarin cilinders worden gebruikt als rollende elementen in plaats van kogels zoals in kogellagers. De rollen hebben een groter lineair contactoppervlak met de buitenring en kunnen lasten over een breder oppervlak verdelen. Dit type lager is ontworpen om zware radiale belastingen te dragen.

Cilindrische rollagers zijn gemaakt met een enkele rij, twee rijen of meerdere rijen rollende elementen. Het verschillende aantal rollende elementen is te wijten aan het voldoen aan de radiale belastingseis van een toepassing.

Omdat ze beschikbaar zijn in een aantal standaardseries en configuraties, worden cilindrische rollagers op grote schaal gebruikt in veel industrieën. De combinatie van een gemiddelde snelheid, industriële uitwisselbaarheid en laadvermogen maakt het een van de meest populaire lagerontwerpen.

De lagers worden geproduceerd in ABMA-serie metrisch en inch, ISO-serie metrisch, Full Complement-serie, journaaltype, clustermolens en multi-rij series.

Cilindrische rollagers zijn dimensioneel uitwisselbaar met dezelfde genummerde en gedimensioneerde lagers in de industrie. De componenten van glijlagers en andere standaardseries zijn uitwisselbaar gemaakt met componenten van andere fabrikanten.

Hoe cilindrische rollagers werken

Cilindrische rollagers hebben een gemodificeerd lijncontact met cilindrische binnen- en buitenringbanen, en de rollen worden geleid door geslepen ribben. Dit bevindt zich op de binnenste of buitenste ring.

De vorm die een cilinder is, maakt het mogelijk dat de binnenring een axiale beweging ten opzichte van de buitenring heeft. Dit is belangrijk wanneer u te maken hebt met thermische uitzetting, het is wanneer twee van de ringen met perspassing moeten worden aangebracht.

Bij dit lagertype staan de cilindrische rollen in lineair contact met de loopbanen. Ze hebben ook een hoge radiale laadcapaciteit die ideaal is voor hoge snelheden.

Soorten cilindrische rollagers

Er zijn een aantal typen aangeduid als NU, NJ, NUP, N, NF voor lagers met één rij en NNU en NN voor lagers met dubbele rij. Dit is in overeenstemming met het ontwerp of de afwezigheid van zijribben. Beide binnen- en buitenringen van elk type kunnen worden gescheiden.

Sommige cilindrische rollagers hebben geen ribben op zowel de binnen- als de buitenring. Daardoor kunnen de ringen axiaal ten opzichte van elkaar bewegen. Ze kunnen worden gebruikt als vrije lagers.

Het type cilindrische rollager waarbij de binnen- of buitenring twee ribben heeft, of de buitenring er één heeft, kan enige axiale belasting in één richting aannemen. Dubbele rij cilindrische rollagers hebben een hoge radiale stijfheid, deze worden meestal gebruikt voor precisiewerktuigmachines.

Gewoonlijk worden geperste stalen of machinekoperen kooien gebruikt, maar soms worden gevormde polyamidekooien gebruikt.

Afhankelijk van het bestaan van de ribben op hun ringen, zijn cilindrische rollagers ingedeeld in deze typen:

De types NH en NUP worden gebruikt als lagers met vaste uiteinden, types NJ en NF kunnen beperkte axiale belastingen in één richting dragen, en types NU, N, NNU en NN zijn goed voor vrije lagers.

NH-type cilindrische lagers bezitten de NJ-type cilindrische rollagers en HJ-type L-vormige drukkragen. De losse ring van de binnenring van een cilindrisch lager van het NUP-type moet worden gemonteerd om de gemarkeerde zijde aan de buitenkant te hebben.

cylindrical-roller-bearing59123523190