Het belang van juist vet en smering

- Oct 17, 2019-

Het belang van juist vet en smering


Rollagers zijn precisielagers , zoals kogels of rollen, die lasten dragen in een verscheidenheid aan toepassingen met relatief weinig weerstand. Ze zijn duurzaam, zelfs in de zwaarste omstandigheden en hebben een lange levensduur; dit kan worden geprojecteerd als een tijdsperiode of een totaal aantal rotaties, afhankelijk van de toepassing.

iStock_000022003590_Small Meer dan 99% van de wentellagers bereikt hun verwachte levensduur. In feite zijn de meeste oorzaken van voortijdig falen, zoals roest, corrosie, putvorming en scheeftrekken, te voorkomen. Om rollagers te beschermen tegen langdurige schade en voortijdig falen, kunt u de glijdende contactoppervlakken bedekken met een dunne smeerfilm die de rollen en loopbanen scheidt.

Ingenieurs gebruiken meestal vet om lagers te smeren, omdat het gemakkelijk te hanteren is en beschermende afdichtmogelijkheden voor het systeem biedt. Een andere smeeroptie is olie, die vrij stroomt en warmte afvoert, waardoor deze geschikt is voor operaties met hoge snelheid of hoge temperaturen.

Bij correcte toepassing kan wentellagersmering:

Verminder de wrijving en slijtage veroorzaakt door direct metaal op metaal contact
Transportwarmte gegenereerd door wrijving
Verleng de algehele levensduur van de lagers
Voorkom schadelijke roest en corrosie
Voorkom dat vreemde voorwerpen en verontreinigingen de rollende elementen hinderen

Net zoals normale wentellagers een verwachte levensduur hebben, doet vet dat ook. Ingenieurs moeten deze factor overwegen en ijverig opnieuw smeren om de juiste lagerfunctie te behouden. Wanneer effectief gedaan, verbetert smering de betrouwbaarheid van de lagers en verhoogt het de algemene levensduur.

Smering is een cruciaal onderdeel van het succes van rollagers, maar het is belangrijk om rekening te houden met enkele mogelijke valkuilen:

Selectie van het verkeerde type smeermiddel - Vet en olie hebben elk hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke toepassing.
Te veel of te weinig vet / olie gebruiken - Te veel vet kan de lagertemperatuur doen stijgen, vooral bij hoge snelheden, terwijl te weinig vet schadelijk metaal-op-metaal contact tot gevolg heeft.
Vet en olie mengen - Elk type smeermiddel biedt verschillende voordelen, maar ze moeten altijd afzonderlijk worden gebruikt.
Vet / olie verontreinigen met voorwerpen of water - De primaire functie van het smeermiddel moet zijn het contactoppervlak af te dichten en het binnendringen van media of water te voorkomen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze producten of om een offerte aan te vragen .