Het gebruik van lagers in windturbines

- May 29, 2019-

Het gebruik van lagers in windturbines

Het aantal windturbines dat wordt gebruikt om energie te maken, is de afgelopen jaren toegenomen. Om deze windturbines correct te laten werken, worden lagers gebruikt om ervoor te zorgen dat de turbines blijven draaien. Ze zijn actief gescheiden van een aantal onderdelen van de machine en spelen verschillende rollen. Dit betekent dat er in elke turbine een grote verscheidenheid aan lagers is.

Gewoonlijk worden lagers gescheiden in twee verschillende groepen, glijlagers en rollagers. Glijlagers hebben over het algemeen geen bewegende delen, dus de beweging gebeurt tussen het lager en een ondersteund onderdeel. In tegenstelling tot glijlagers bevatten rollagers bewegende delen.

De beweging vindt plaats tussen rollende elementen en de loopbanen om radiale en axiale belastingen te ondersteunen. Tegenwoordig gebruiken de meeste windturbines uitsluitend rollagers vanwege hun grotere veelzijdigheid. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende toepassingen die worden gebruikt in windturbines.

Cilindrische rollagers

Cilindrische rollagers ontwerpen variëren enorm. Ze worden aangeboden door fabrikanten in modellen met een enkele rol rij, samen met ontwerpen tot vier rollen met rollen. Hoe hoger het aantal rijen in een model, betekent dat ze hogere radiale belastingen kunnen ondersteunen bij gematigde snelheden.

Enkele rollagers met een kooi zijn bestand tegen iets lagere radiale belastingen bij hogere snelheden. Het beste gebruik voor cilindrische rollagers is in generatoren en versnellingsbakken.

Sferische rollagers

Over het algemeen hebben bollagers twee rijen rollen die in twee loopbanen lopen. Met dit type ontwerp zijn ze bestand tegen zowel hoge axiale als radiale belastingen en verminderen ze tegelijkertijd wrijving en de daaruit voortvloeiende warmte.

Sferische rollagers worden meestal gebruikt in de hoofdas van een windturbine, maar werden vaak eerder in versnellingsbakken gebruikt.

Diepe groefkogellagers

Groefkogellagers zijn een veel voorkomend type lager dat in een aantal verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Deze lagers vergemakkelijken radiale en axiale belastingen in beide richtingen. Omdat ze de diepere groove bevatten, kunnen ze hogere snelheden verwerken.

Dit maakt ze een perfecte pasvorm voor generatoren en elektromotoren in windturbines. Groefkogellagers kunnen ook worden gecoat om de effecten van elektrische erosie te stoppen.

Kegellagers

Kegellagers zijn gemaakt van conische rollen die conisch zijn gevormd en ook taps toelopende binnenste en buitenste loopbanen hebben. Het aantal rijen dat dit type peiling kan hebben is meestal één tot vier. De manier waarop deze lagers zijn ontworpen, stelt hen in staat om te gaan met kantelbewegingen en tegelijkertijd trillingen in de machine te verminderen.

Het belangrijkste gebruik van kegellagers is voor versnellingsbakken vanwege hun duurzaamheid in omstandigheden die algemeen worden aangetroffen in operationele versnellingsbakken, bijvoorbeeld hoge trillingsniveaus. Een andere manier waarop ze kunnen worden gebruikt is als hoofdaslagers

Zwenkende lagers

Het zwenkende lager is een groot onderdeel met een diameter van 3-6 meter met tandwieltanden op de buitenringen. Dit type lager heeft meestal meerdere rijen rollen en moet zeer robuust zijn.

Zwenkende lagers zijn ontworpen voor zwaar draaiende machines en zorgen ervoor dat de gondel in de turbine in een geregeld tempo kan draaien voor maximale energie-uitvoer. Ze worden ook gebruikt in de pitch- en giertoepassingen en kunnen vreselijke weersomstandigheden overleven.

Windturbines zijn een geweldige manier om energie te creëren met weinig vervuiling. Het is verbazingwekkend dat lagers zo'n impact hebben op een schone energiebron.