Drie belangrijke variabelen die de levensduur beïnvloeden

- Nov 19, 2019-

Drie belangrijke variabelen die de levensduur beïnvloeden

Fabrikanten in bijna elke industrie - voedselverwerking, staalproductie, ruimtevaart en medische apparatuur, om er maar een paar te noemen - verhogen in toenemende mate de prestatieverwachtingen van wentellagers, terwijl ze tegelijkertijd worden blootgesteld aan verschillende bedrijfs- en omgevingscondities. Hoewel de verwachtingen altijd uitmuntende prestaties zullen zijn, wordt vaak over het hoofd gezien dat extreme omstandigheden een grote invloed hebben op de levensduur en de basisclassificatielevensduur met maar liefst 90 procent verkorten.


Lager leven, uitgelegd

Traditioneel zijn berekeningen van de lagerlevensduur gebaseerd op een statistische formule die gebruik maakt van de dynamische belastingswaarde die wordt bepaald door de lagerfabrikant. Na het selecteren van een lagertype, worden belastingen, snelheden en duty cycle beoordeeld om te komen tot een basislevensduur, die men vergelijkt met de gewenste ontwerplevensduur om de juiste maat te bepalen.

Wanneer het echter wordt blootgesteld aan zware omstandigheden tijdens het gebruik, kan de levensduur van de lagers aanzienlijk worden verkort. Ontwerpwijzigingen zijn doorgaans vereist om de levensverwachting te handhaven (dat wil zeggen, veranderingen kunnen materialen voor ringen en rollen, coatings, afdichtingen, vasthoudmaterialen en smeermiddelen omvatten). Het is zelden een one-size-fits-all oplossing. Voordat de nodige wijzigingen worden aangebracht, moeten ontwerpers rekening houden met alle omgevingsfactoren om tot de meest geschikte verandering te komen.

Drie veel voorkomende en uitdagende werkomgevingen die invloed hebben op de levensduur van de lager zijn: hoge temperaturen, blootstelling aan corrosieve chemicaliën en vacuümomgevingen. Fabrikanten moeten rekening houden met deze variabelen om de productiedoelen en mijlpalen adequaat te plannen en te halen.

Hoge temperatuur omgevingen

Aangepaste lagers zijn geschikt voor temperaturen boven 350 o Celsius. Om een op maat gemaakt lager te ontwerpen dat in dergelijke omgevingen wordt gebruikt, moeten fabrikanten rekening houden met zowel het lagermateriaal als de smering.

52100 verchroomd staal is een gebruikelijk kogel- en rollagermateriaal en bestand tegen temperaturen tot ongeveer 125 o Celsius. Kijk daarom bij hogere temperaturen uit naar warmte gestabiliseerde materialen, die kunnen werken bij temperaturen boven 350 o Celsius.

Bovendien neemt de viscositeit van de olie af naarmate de temperatuur stijgt, wat op zijn beurt invloed heeft op het draagvermogen van de smeerfilm. Standaard lagervetten werken meestal bij temperaturen tot 175 o Celsius. Kies een vet of olie op hoge temperatuur, die tot 285 o Celsius kan werken.

Corrosieve omgevingen

Water en chemicaliën kunnen een grote invloed hebben op de levensduur van lagers. In voedselverwerkende fabrieken worden lagers bijvoorbeeld routinematig blootgesteld aan water onder hoge druk, terwijl irrigatiesystemen worden blootgesteld aan zowel water als meststoffen. In beide omgevingen worden lagers en smeermiddelen aangetast.

Hoewel ringen en componenten gewoonlijk van roestvrij staal zijn gemaakt, moet u in corrosieve omgevingen met stikstof versterkt martensitisch roestvrij staal overwegen, dat vijf keer de corrosieweerstand biedt. Evenzo kan keramiek worden gebruikt voor rollende elementen, die uitzonderlijke prestaties leveren in corrosieve omgevingen.


Stuur voor meer informatie over onze producten en een offerte een e-mail met uw vraag naar: info@jxtcbearing.com