Druklagertoepassingen

- Aug 12, 2019-

Druklagertoepassingen

Het druklager is een type wentellager. Net als andere wentellagers laten ze rotatie tussen delen toe, maar zijn specifiek ontworpen om een axiale (in plaats van radiale) belasting te ondersteunen.

Over het algemeen zijn druklagers samengesteld uit twee ringen of toevoerkanalen. En in tegenstelling tot rollagers, werken kogellagers in het algemeen met hogere snelheden terwijl ze lagere belastingen kunnen opnemen. Houd er ook rekening mee dat bij toepassingen met hogere snelheid oliesmering nodig is.

Druklagers variëteiten:

  • Stuwkracht kogellagers - Bestaande uit kogellagers die in een ring worden ondersteund. Deze kunnen worden gebruikt in toepassingen met lagere stuwkracht, waar de axiale belasting klein is. Barkrukken en luie draaitafels van Susan gebruiken dit type lager.

  • Cilindrische druklagers - Bestaat uit kleine cilindrische rollen die plat zijn gerangschikt met hun assen in de richting van de as van het lager. Ze geven een zeer goed draagvermogen en zijn over het algemeen kostenbesparend, hoewel ze de neiging hebben te slijten vanwege de verschillen in radiale snelheid en wrijving, omdat deze hoger is dan bij kogellagers.

  • Taps toelopende rollagers - Bestaande uit kleine taps toelopende rollen die zodanig zijn geplaatst dat hun assen allemaal samenkomen op één punt op de as van het lager. De lengte van de rol en de diameter en hoek van de rollen moeten zorgvuldig worden berekend om de juiste conus te verkrijgen. Dit is zo dat elk uiteinde van de rol soepel rolt zonder te slippen. Ze kunnen door het grotere contactoppervlak tamelijk grotere duwbelastingen ondersteunen dan het kogeltype, maar zijn meestal duurder om te produceren.

  • Sferische rollagers - deze gebruiken asymmetrische rollen die sferisch van vorm zijn en binnen een huisring rollen met een loopbaan die een sferische binnenvorm heeft. Ze zijn geschikt voor gecombineerde radiale en axiale belastingen en ook voor verkeerde uitlijning van de assen. Deze lagers bieden ook de hoogste belastingsdichtheid van alle druklagers.

  • Vloeistoflagers - Gekenmerkt door de axiale stuwkracht die wordt ondersteund op een dunne laag vloeistof onder druk waardoor deze een lage weerstand hebben.

  • Magnetische lagers - Gekenmerkt door de axiale stuwkracht ondersteund op een magnetisch veld. Dit wordt gebruikt waar zeer hoge snelheden of zeer lage weerstand nodig zijn.

Druklagers worden vaak gebruikt in toepassingen in de automobiel-, scheepvaart- en ruimtevaartsector. Ze worden ook gebruikt in de hoofd- en staartrotorbladgrepen van radiografisch bestuurbare helikopters.

Voor meer informatie. E-mail naar: info@jxtcbearing.com