Soorten lagers en hoe ze werken

- Sep 03, 2019-

Soorten lagers en hoe ze werken

Lagers zorgen ervoor dat metalen machinedelen soepel en stil kunnen bewegen, zonder de wrijving die tot slijtage van deze onderdelen kan leiden.

Zonder het gebruik van lagers, zouden we onderdelen regelmatig moeten vervangen als ze versleten zijn. Dat zou de downtime, kosten voor onderdelen en effici├źntie verhogen.

Kortom, lagers zorgen voor minder inspanning, eenvoudiger beweging en minder wrijving.

Hoe werken lagers?

Wanneer u een groot houten blok of steen op een willekeurig oppervlak verplaatst, is het moeilijk om te verplaatsen. Zet het op sommige pijpen en u zult merken dat hetzelfde gewicht zeer gemakkelijk te verplaatsen is.

Lagers werken volgens hetzelfde relatief eenvoudige concept. Alles dat rolt zal soepeler bewegen dan alles dat glijdt. Een auto op wielen zal gemakkelijker bewegen dan een slee, wat meer inspanningen vereist om te duwen en te manoeuvreren.

De wrijving tussen dingen die glijden is groter en zal de beweging ervan vertragen, terwijl wanneer oppervlakken over elkaar rollen de verminderde wrijving zorgt voor bewegingsvrijheid. Lagers hebben gladde metalen kogels of rollen en gladde binnen- en buitenoppervlakken waartegen deze apparaten roteren. Deze rollen of ballen dragen ook de belasting van het apparaat en laten het soepel draaien.

Welke soorten lagers zijn er?

Er zijn veel soorten lagers, en elk van hen zal een specifiek doel hebben. Het meest voorkomende type is het kogellager. Dit zijn veruit de meest voorkomende. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden in rolschaatsen en harde schijven.

Ze kunnen zowel druk- als radiale belastingen aan en zijn gebruikelijk in toepassingen waarbij de belastingen op het lager klein zijn. De lading wordt overgedragen van de buitenste race naar de bal en van daar naar de binnenste race. Omdat de bal een bol is, maakt deze op een zeer klein punt contact en dit helpt een soepele beweging. Dit beperkt ook de hoeveelheid belasting die het lager kan aannemen, en een overbelast lager zal kogels hebben die vervormd of verpletterd raken.

Rollagers hebben daarentegen cilindrische rollen. Dit helpt om het contactgebied aanzienlijk te vergroten en daarmee het vermogen om grotere belastingen te dragen. Het contact is een lijn en niet alleen een punt, waardoor de lading naar een groter gebied kan worden overgebracht.

Rollagers zijn echter niet zo effectief wanneer er ook een drukbelasting is. In dit geval is een variatie van een rollager, een naaldlager genoemd, veel effectiever. De cilinders die in een naaldlager worden gebruikt, hebben een zeer kleine diameter.

Je zult ook lagers vinden die ballen gebruiken die stuwkracht aan kunnen. Deze worden gebruikt voor toepassingen met lage snelheid. Evenzo kunnen rolstuwlagers grote duwbelastingen aan en worden ze vaak gebruikt in tandwielen en roterende assen.

Een verdere variatie zijn kegellagers die grote radiale en stuwkracht kunnen dragen. Deze lagers zijn in paren gemonteerd, met rollen die in tegengestelde richting taps toelopen, zodat stuwkracht vanuit beide richtingen gemakkelijk kan worden geconfronteerd.

De hoeveelheden kogels, rollen of pennen in lagers helpen de kracht te verminderen die nodig is om dat object te verplaatsen. De toename van het aantal vermindert de wrijving, omdat elk van hen helpt het gewicht te verdelen.

Voor meer informatie, pls email naar: info@jxtcbearing.com