Waar worden kogellagers voor gebruikt?

- Dec 11, 2019-


Waar worden kogellagers voor gebruikt?

Kogellagers bestaan al lang en worden al honderden jaren in veel toepassingen gebruikt.

Ongetwijfeld het meest voorkomende type lager, kogellagers worden gebruikt in een breed scala aan producten en toepassingen. Van harde schijven tot skateboards, kogellagers zijn ontworpen om zowel stuwkracht als radiale belastingen te verwerken. Kogellagers worden echter meestal gevonden in toepassingen met kleinere belastingen.

Om al deze functies te bedienen, maken lagers gebruik van een relatief eenvoudige structuur: een kogel met interne en externe gladde metalen oppervlakken, om te helpen bij het rollen. De bal zelf draagt het gewicht van de belasting - de kracht van het gewicht van de belasting is wat de rotatie van het lager aandrijft. Niet alle belastingen oefenen echter op dezelfde manier kracht uit op een lager. Er zijn twee verschillende soorten belasting: radiaal en stuwkracht.

Een radiale belasting, zoals in een riemschijf, belast het lager eenvoudig op een manier die ervoor zorgt dat het lager rolt of roteert als gevolg van spanning. Een stuwkracht is aanzienlijk anders en belast het lager op een geheel andere manier. Als een lager (denk aan een band) op zijn zijkant wordt omgedraaid (denk nu aan een bandschommeling) en onderworpen wordt aan volledige kracht onder die hoek (denk aan drie kinderen die op de bandschommeling zitten), wordt dit stuwkracht genoemd. Een lager dat wordt gebruikt om een barkruk te ondersteunen, is een voorbeeld van een lager dat alleen wordt onderworpen aan drukbelasting.

Kogellagers werken door de belasting van de buitenring naar de bal en naar de binnenring over te dragen. Alles kan soepel draaien omdat de bolvorm van de bal de binnen- en buitenring alleen op zeer kleine punten raakt. Dit kan echter ook een belemmering zijn als het lager niet correct wordt gebruikt. Vanwege het kleine contactoppervlak dat een bepaalde belasting vasthoudt, kunnen de kogels vervormd raken en het lager verpesten als het overbelast raakt.

Aangezien kogellagers hun werk goed hebben bewezen en ook vrij eenvoudig te produceren zijn, worden ze in veel producten en toepassingen gebruikt. Een deel van ons dagelijks leven, zijn kogellagers te vinden in dingen zoals blenders en fitnessapparatuur. De lijst gaat maar door. Fietsen, dvd-spelers, waterpompen, wasmachines en ventilatoren zijn slechts enkele van de vele dagelijkse producten die we gebruiken met kogellagers.

Afgezien van alledaagse voorwerpen, worden kogellagers ook gebruikt in meer technologisch geavanceerde toepassingen. De Hubble-telescoop, de Mars Rover en weersatellieten gebruiken bijvoorbeeld allemaal kogellagers.

Door continu gebruik in zowel oude als nieuwe toepassingen hebben verbeteringen in de smering de levensduur van kogellagers verlengd. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van de behoefte aan onderhoud en vervanging. Sommige kogellagers zijn afgedicht en vereisen daarom geen smeermiddel. Kogellagers die wel smeermiddel vereisen, gebruiken meestal vet.

Gevonden in een breed scala aan toepassingen in alle vormen, maten en complexiteit, blijven kogellagers een kosteneffectieve oplossing voor een gevarieerde portfolio van industrieën en producten.

Meer informatie over onze producten en offerte, stuur een email naar: info@jxtcbearing.com