Wat is een gewone beer?

- Aug 21, 2019-

Wat is een glijlager?

Lagers worden al eeuwen gebruikt, daterend uit de tijd van de Egyptenaren. Waar er contact is tussen twee bewegende oppervlakken, is er een peiling. Deze mechanische componenten zorgen voor rotatie of glijdende beweging tussen verschillende machineonderdelen terwijl ze ook een last dragen. Het doel van glijlagers is het verminderen en voorkomen van slijtage aan de steunpunten die essentieel zijn voor de machine. Hierdoor gaat de machine jarenlang mee zonder tekenen van beschadiging.

Hoe gewone lagers werken

Glijlagers, soms aangeduid als bussen, bevatten zelf geen bewegende delen en zijn typisch cilindrisch van vorm. Om te begrijpen hoe glijlagers werken, moet u de twee delen van dit component kennen. Het eerste deel is degene die de hele lading draagt. Het blijft vast. Experts noemen het het ondersteuningssysteem van glijlagers. Aan de andere kant is er het andere deel dat na verloop van tijd verslijt. Dit is het onderdeel dat in contact komt met alle bewegende elementen van een machine.

Deze lagers slijten meestal na verloop van tijd. Als dat gebeurt, kan de machine beginnen af te wijken van de oorspronkelijke toleranties. Om het verlies door wrijving van de lagers te minimaliseren, is het belangrijk om smeermiddelen tussen machineonderdelen te gebruiken. Vet of soortgelijke smeermiddelen werken het beste, zowel voor de machine als voor de glijlagers.

Soorten glijlagers

Het ontwerp van een glijlager hangt echt af van het type beweging dat de lager zal leveren.

1. Lager (wrijving)

Glijlager is het meest voorkomende type glijlager. Wrijvingslagers worden gebruikt in machines met zowel vaste als bewegende delen. Deze oppervlakken hebben meestal glijdende wrijving. Een oliefilm scheidt deze twee delen. Veel mensen noemen wrijvingslagers ook massieve lagers of bussen. Dit is gewoon een as die in een lager draait.

2. Lineair lager

Dit lager zorgt voor lineaire beweging. Lineaire lagers kunnen de vorm aannemen van een as en een cirkelvormig lager, of andere twee passende oppervlakken. Ook wel een lineaire schuif genoemd, kunnen deze lagers gemotoriseerd of niet-gemotoriseerd zijn. Er zijn ook veel verschillende soorten lineaire bewegingslagers.

3. Druklager

Een schroefas is een goed voorbeeld van een druklager. Een druklager is een specifiek type roterende lager, wat betekent dat dit lager een oppervlak biedt voor axiale krachten op een as. Druklagers zijn er in vele variëteiten en worden het meest gebruikt in scheepvaart-, automobiel- en ruimtevaarttoepassingen.

Glijlagers versus rollagers

Hoewel glijlagers qua ontwerp erg lijken op rollagers, glijden glijlagers zonder het gebruik van kogellagers. Vanwege deze aanzienlijk verschillende, kunnen glijlagers en rollagers niet uitwisselbaar worden gebruikt, wat een veronderstelling is die soms wordt gemaakt.

In veel gevallen hebben glijlagers een groot voordeel. Rollagers zijn aanzienlijk duurder en zijn veel stijver, dus ze vereisen veel extra olie of smering, wat alleen de bedrijfskosten verhoogt. Glijlagers vereisen geen smering, waardoor extra onderhoud en uitvaltijd van apparatuur wordt geëlimineerd. Over het algemeen kunnen deze lagers ook een veel breder temperatuurbereik aan dan lagers met rollende elementen. Glijlagers bieden ook een grotere weerstand tegen schade, wat de levensduur van de componenten aanzienlijk verbetert.

Glijlagers zijn vervaardigd uit verschillende materialen, wat bijdraagt aan geluidsreductie, verbeterde efficiëntie en langere levensduur. Glijlagers zijn kostenbesparend en kunnen jaren zonder noemenswaardige schade draaien.

Voor meer informatie, stuur een email naar: info@jxtcbearing.com