Wat maakt een lager corrosiebestendig?

- Oct 29, 2018-

15


Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen corrosiebestendige lagers worden gebruikt in toepassingen waarbij corrodeerbare materialen niet zouden volstaan - denk aan de verwerking van levensmiddelen, chemische productie, farmaceutische productie en lagers voor maritieme toepassingen. Maar, welke materialen zijn voldoende?


Roestvrij stalen lagers

Roestvrij staal is de meest voor de hand liggende keuze voor corrosiebestendigheid. Lagers gemaakt van roestvast staal van 316 kwaliteit worden vaak om precies dezelfde reden vaak aangeduid met lagers van het type 'marine grade'. 316 is echter niet de enige klasse die weerstand biedt tegen corrosie.

440 roestvrij staal biedt ook goede corrosieweerstand in vochtige omgevingen en deze worden vaak gebruikt in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie waar lagers vaak worden weggespoeld. In tegenstelling tot 316 roestvrij staal heeft roestvrij staal van 440 kwaliteit echter een slechte weerstand tegen zout water en veel sterkere chemicaliën, zoals bijtende reinigingsvloeistoffen.

Bij het kiezen van een roestvrijstalen lager is 316 zeker de meest effectieve graad voor corrosieweerstand. Dat gezegd hebbende, 316 roestvrij stalen lagers zijn alleen effectief als ze tijdelijk onder water komen te staan. Het materiaal is veel minder effectief wanneer het permanent onder water is, tenzij er regelmatig een hoge waterstroom over het lager is.

Kunststof lagers

Kunststof lagers bieden uitstekende corrosieweerstand en de meeste zijn ook chemisch bestendig. Deze worden vaak gemaakt van acetaalhars (POM), maar andere materialen zijn beschikbaar voor sterkere zuren en logen zoals PEEK, PTFE en PVDF. Deze kunststoffen hebben ook een goede weerstand tegen chloor en worden vaak gebruikt in zwembaduitrusting. Deze mogen echter alleen worden gebruikt in toepassingen met lage belasting en met weinig precisie.

Kunststof kan zelfs effectief werken in water en zout water. Bovendien is de prestatie van de lagers, in tegenstelling tot roestvrijstalen varianten, niet aangetast, zelfs niet als ze volledig zijn ondergedompeld. Als de kooi echter wordt gebruikt in combinatie met PA66-kooien - een type versterkt nylon - absorbeert de kooi water na langdurige blootstelling, waardoor de treksterkte voor het lager is afgenomen.

Maar wacht, zou je niet in staat moeten zijn om alle corrosiebestendige lagers te gebruiken?

Er bestaat een algemene misvatting dat alle corrosiebestendige lagers geschikt zijn voor gebruik onder water. Dit is echter niet het geval. Het is belangrijk om elk aspect van het lager in ogenschouw te nemen voordat u het veilig in natte omgevingen kunt gebruiken. Voor kunststof lagers zijn er verschillende alternatieve materialen voor ringen, kooien en ballen, wanneer PA66-kooien niet zullen volstaan. De meest geschikte keuze zou echter afhangen van de vereiste toepassing van het lager.

Keramische lagers

Volle keramische lagers, gemaakt van zirkoniumoxide of siliciumnitride met PEEK-kooien en afdichtingen, worden niet beïnvloed door zeewater en kunnen daarom worden gebruikt in maritieme omgevingen, zelfs wanneer ze volledig zijn ondergedompeld. De meeste zogenaamde keramische lagers zijn echter echt hybride lagers - de binnenste en buitenste ringen van de lagers zijn gemaakt van staal, maar de wentelelementen van het lager zijn van keramiek.

Bij gebruik van een hybride lager, is het belangrijk om te onthouden dat de roestvrijstalen elementen nog steeds roesten en corroderen als ze worden gebruikt in onderwateromgevingen.

Keramische lagers gemaakt van zirkoniumoxide of siliciumnitride kunnen werken als ze volledig zijn ondergedompeld en zijn de beste optie als u op zoek bent naar een compleet onderwaterlager. Deze lagers worden niet beïnvloed door zeewater en werken naadloos wanneer ze permanent onder water staan. Voor volledige onderwatercorrosiebestendigheid kan het lager echter gesmeerd moeten worden tot een meer geschikte olie of vet.

Het is duidelijk dat corrosiebestendig een brede specificatie is bij het zoeken naar een lager. Of de toepassing nu voor voedselverwerking, chemische productie of maritieme toepassingen is, het kiezen van de juiste peiling is geen eenvoudige opgave. In feite hangt het materiaal, de kooi en de smering af van de exacte toepassing van het lager.