Wat maakt een stille peiling mogelijk?

- Oct 08, 2018-

Ruis in een lager kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, maar bijna allemaal zijn gerelateerd aan trillingen . Hier legt Michael Xu-ingenieur van JXTC-lagers uit hoe kwaliteit, pasvorm en smeermiddelkeuze van invloed kunnen zijn op het niveau van trillingen en geluid in een lager.

微信图片_20180103113102.png


Geluid afkomstig van een lager wordt meestal geassocieerd met beschadigde wiellagers in auto's. Wanneer wiellagers beschadigd raken, is overtollig geluid waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om te identificeren dat het lager kapot is. Maar hoe zit het met lagers in andere toepassingen?

Lagerringen en ballen zijn niet perfect rond. Zelfs na uitgebreid fijn slijpen en polijsten, zijn de ballen en loopbanen nooit perfect glad. Deze onvolkomenheden kunnen ongewenste trillingen veroorzaken, waardoor het lager tijdens de levensduur kan worden beschadigd.

Gewoonlijk zijn er machinale imperfecties in de vorm van ruwe of ongelijkmatige oppervlakken, die ervoor zorgen dat een ring radiaal ten opzichte van de andere beweegt of oscilleert. De hoeveelheid en snelheid van deze beweging draagt bij aan de hoeveelheid lagertrilling en lagergeluid.

Ruwe of beschadigde kogels of loopbanen, slechte ronding van de bal of loopbaan, vervuiling in het lager, onvoldoende smering, incorrecte as- of huistoleranties en onjuiste radiale speling kunnen allemaal bijdragen aan de vibratie van een lager en kunnen op zijn beurt bijdragen aan overmatig lawaai.

Bij het zoeken naar een lager met laag geluidsniveau, zal een lager van goede kwaliteit een uitstekende oppervlakteafwerking hebben op ballen en loopbanen. Tijdens het productieproces zal de rondheid van de kogels en lagerringen zeer nauwkeurig worden gecontroleerd. De zachtheid of de rust van een lager kan worden gecontroleerd door versnellingsmeters die lagertrilling meten aan de buitenring, meestal met de binnenring die ronddraait met 1800 tpm.

Een andere manier om ruis te regelen, is om een radiale speling te specificeren die ervoor zorgt dat de peiling werkt met bijna nul radiale speling tijdens gebruik. Als de toleranties van de as of het huis niet kloppen, kan het lager te strak zijn, wat leidt tot overmatig geluid. Evenzo kan een slechte ronding van de as of behuizing de lagerringen vervormen, wat ook de trilling en het geluid van een lager kan beïnvloeden.

Lagerpassing is een andere belangrijke factor om te overwegen. Slechte aanpashandelingen kunnen deuken in de lagerbanen veroorzaken, waardoor de trillingen aanzienlijk zullen toenemen. Evenzo kunnen verontreinigingen in de lagers ongewenste trillingen veroorzaken.

Om een laag geluidsniveau te hebben, moet een peiling vrij zijn van verontreinigingen. Als het lager niet in een zeer schone omgeving wordt gebruikt, moet bescherming tegen vuil, zoals contactafdichtingen, worden overwogen.

Bij een lager van goede kwaliteit wordt ook een smeermiddel met laag geluidsniveau aanbevolen. Zoals de naam doet vermoeden, zullen deze fijn gefilterde smeervetten ervoor zorgen dat het lager stil kan draaien vanwege de afwezigheid van grotere vaste deeltjes. Er is nu volop keuze met betrekking tot vette vette materialen, met verschillende opties op de markt.

Lagerringen en kogels zijn nooit perfect rond en enige trillingen zullen altijd voorkomen. Er zijn echter manieren om een lager te selecteren dat beter geschikt is voor toepassingen waarbij weinig ruis vereist is. Neem voor meer informatie over geluidsarme lagers en smeermiddelen contact op met het team van JXTC op +86 13559751737 of e-mail naar info@jxtcbearing.com