Wat is het belang van hogetemperatuursmeermiddelen in lagers?

- Aug 17, 2020-

Wat is het belang van smeermiddelen voor hoge temperaturen in lagers?


De temperatuur van ovens kan maar liefst 1800 ° C bereiken. Hoe belangrijk is het kiezen en toepassen van de juiste smering voor toepassingen die aan deze extremen worden blootgesteld? Hier legt Chris Johnson, algemeen directeur van gespecialiseerde lagersleverancier SMB Bearings, het vitale belang van hogetemperatuur-smeermiddelen in de industrie uit.

Het kiezen van het juiste smeermiddel is cruciaal om de optimale prestatie van lagers te garanderen en te voorkomen dat ze defect raken. Smeermiddelen, of het nu oliën of vetten zijn, werken als een dunne film die de onderdelen van een lager beschermt tegen contact met elkaar en wrijving veroorzaakt. Hoewel de oorzaken van lagerfalen talrijk zijn, heeft onderzoek geschat dat in ongeveer vier van de vijf gevallen van lagerfalen de fout bij de smering ligt.

Er zijn verschillende smeermiddelen nodig voor verschillende functies en doeleinden, onder meer afhankelijk van de belasting, snelheid en temperatuur. Oliën en vetten zijn de meest voorkomende smeermiddelen. Temperaturen hebben invloed op de viscositeit van beide, dus toepassingen bij hoge temperaturen vereisen smeermiddelen die de hitte kunnen weerstaan, zonder een lekkende puinhoop te worden. Het kiezen van de juiste is essentieel om de prestaties te optimaliseren, de onderhoudskosten laag te houden en uiteindelijk te voorkomen dat lagers defect raken.

Sommige vetten zijn specifiek ontworpen om te werken bij hoge temperaturen, maar bieden ook een reeks extra eigenschappen, zoals een groter temperatuurbereik en het vermogen om goed te presteren onder hoge belasting en bij hoge snelheden. Drone-fabrikanten weten bijvoorbeeld misschien niet waar hun producten zullen worden gebruikt op het moment van fabricage. Van de Sahara tot de Noordpool heeft het lagersmeermiddel bereik nodig.

Halfgeleiderproductie is een ander gebied waar smeermiddelen voor hoge temperaturen essentieel zijn. Bij het fabricageproces worden siliciumwafels aan extreem hoge temperaturen blootgesteld, soms tot wel duizend graden. Het proces vereist echter ook een cleanroom. De 'reinheid' van een ruimte wordt bepaald door hoeveel fijnstof van een bepaalde grootte er per kubieke meter aanwezig is.

Bij de vervaardiging van computerchips kan het proces in gevaar worden gebracht door een enkel stofdeeltje. Dit vereist het gebruik van smeermiddelen die zowel bestand zijn tegen hoge temperaturen als immuun zijn voor de risico's van uitgassing - wanneer smeermiddel begint te verdampen en het milieu vervuilt.

Dichter bij huis hebben de ovens waar we allemaal in ons dagelijks leven op vertrouwen ook smeermiddelen op hoge temperatuur nodig voor de lagers die ze gebruiken. Naast temperatuurvereisten moeten ze echter ook bestand zijn tegen regelmatige reiniging en voldoen aan strikte hygiënevoorschriften. H1-goedgekeurde smeermiddelen zijn nodig wanneer er incidenteel contact met voedsel kan zijn en H2-goedgekeurde smeermiddelen wanneer vetten worden gebruikt, maar er is geen contact.

Naast vetten kunnen droge smeermiddelen of vaste smeermiddelen het antwoord bieden op hoge temperatuurproblemen. Deze materialen zijn in staat wrijving tussen twee oppervlakken te verminderen, zelfs als ze in vaste toestand zijn. Grafiet is hier een populaire keuze, maar andere gebruikte materialen zijn onder meer molybdeendisulfide en wolfraamdisulfide. Deze hebben een breed scala aan toepassingen, maar worden vaak gespecificeerd in vacuümomgevingen omdat ze een verminderd risico op besmetting bieden. Hun voorstanders vieren ook lagere onderhoudskosten, aangezien nasmering niet nodig is.

Er is een assortiment smeermiddelen voor hoge temperaturen voor verschillende doeleinden. Het juiste kiezen en correct toepassen en onderhouden is niet zomaar een extraatje. Kiezen voor een standaard smeermiddel, zelfs een met een relatief breed temperatuurbereik, zal waarschijnlijk problemen opleveren bij extremere toepassingen. Sommige toepassingen behelzen blootstelling aan temperaturen tot 1800 graden Celsius. Bij hoge temperaturen is geschikte smering een van de belangrijkste factoren bij het verlagen van de onderhoudskosten en het voorkomen van het risico op lagerfalen.

Voor meer informatie over onze producten en offertes kunt u een e-mail sturen naar: info@jxtcbearing.com // Whatsapp: +8613559751737