Wanneer zijn drijvende lagers nodig?

- Aug 17, 2020-

Wanneer zijn drijvende lageropstellingen nodig?

Foating-CRB-Examples

Voorbeelden van zwevende CRB-lagers van Timken.

Bewerkt door Mike Santora

Een zwevende lageropstelling is een lageropstelling of configuratie waarin de lagers en de bijpassende component (en) vrij ten opzichte van elkaar kunnen bewegen in radiale of axiale richting. De beoogde bewegingsrichting wordt bepaald door het type lagers dat in het systeem wordt gebruikt of mogelijk door de apparatuurvereisten en verwachte bedrijfsomstandigheden, hoewel het meest voorkomende voorbeeld zweven in de axiale richting is. Het meest algemeen bekende zwevende lagersysteem vindt plaats tussen de binnenring en de asdiameter of tussen de buitenring en de boring van het huis. Er zijn echter andere manieren om het drijfvermogen op te nemen, afhankelijk van het lagertype en de configuratie die in een bepaald apparaat wordt gebruikt, die gebaseerd kunnen zijn op de operationele vereisten en de belasting van de toepassing.

Andere veel voorkomende voorbeelden van zwevende lagers zijn cilindrische rollagers die gebruik maken van een buitenring of binnenring zonder flenzen, waardoor de zwevende werking binnen het lager zelf kan plaatsvinden, of met zijdelingse lagers in de basis van een vaste behuizing om de axiale beweging vereist tijdens bedrijf. Veel voorkomende toepassingen waarbij een zwevende lageropstelling nodig is, zijn die waarvan wordt verwacht dat ze tijdens bedrijf een thermische gradiënt zien tussen de as en de behuizing, wat leidt tot thermische groei of uitzetting van de ene entiteit in een sneller tempo dan de andere. Voorbeelden van dergelijke toepassingen zijn onder meer verwarmde roltoepassingen in een papierfabriek, die eerder axiale thermische uitzetting ervaren dan de bijbehorende behuizing die de lagers ondersteunt, of een standaard tandwielkasttoepassing waarbij de roterende as en de binnenringen van het lager sneller opwarmen dan de behuizing in opstartomstandigheden. .

Andere, minder gebruikelijke toepassingen waarbij een zwevende lageropstelling nodig is, zijn die waarbij radiale en druklagers in combinatie worden gebruikt om zowel radiale als axiale belastingen tegelijkertijd, maar toch afzonderlijk, te verwerken, zoals een radiaal kogellager en een drukkogellager die naast elkaar worden gebruikt. In dit geval moet het radiale lager axiaal kunnen zweven, terwijl het druklager radiaal kan zweven om ervoor te zorgen dat elk lagertype alleen de beoogde toegepaste belastingen opneemt. Zoals beschreven, zijn de meest algemene behoefte aan een zwevende lageropstelling die toepassingen met verwachte axiale thermische groei als gevolg van temperatuurgradiënten van de as en behuizing tijdens bedrijf; er zijn echter bepaalde gevallen waarin zweefvermogen vereist is om de gegeven lagertypen te ondersteunen en de beoogde lastverdeling mogelijk te maken.

Voor meer informatie over onze producten en een offerte kunt u een e-mail sturen naar:info@jxtcbearing.com // Whatsapp: +8613559751737